Ontketende Jota slacht Besiktas, Gladbach in extremis uit EL gekegeld

Bundesliga-koploper Borussia Mönchengladbach is in de absolute slotfase uit de Europa League gekegeld. Door een late goal van Istanbul Basaksehir gaat de club van Eljero Elia als groepswinnaar door, terwijl Diogo Jota een zéér opmerkelijke hoofdrol pakte bij Wolverhampton Wanderers.

Groep H

Espanyol wist al zeker dat het groepswinnaar zou worden, achter de Spanjaarden streden Ludogorets en Ferencvaros om het tweede ticket voor de knock-outfase. Dat werd een prooi voor de Bulgaren, met dank aan Jody Lukoki (ex-Ajax). Hij zette de thuisploeg in de eerste helft op voorsprong met een handig stiftje, de 1-1 in blessuretijd kwam te laat. Aan dat punt had Ludogorets genoeg.

Overigens sloot Espanyol de groepsfase af met een domper. In het door Kevin Blom gefloten duel (zijn laatste als internationale scheidsrechter) met hekkensluiter CSKA Moskou bleek een late goal van Nikola Vlasic genoeg voor de Russische zege: 0-1.

Groep I

Dat AA Gent en VfL Wolfsburg zich zouden gaan plaatsen voor de volgende ronde, was al duidelijk. De laatste speelronde moest alleen nog bepalen wie er groepswinnaar zou worden. Dat werden de Belgen, die dankzij twee vroege goals van Laurent Delpoitre wonnen van FC Oleksandria, de Oekraïense tegengoal was slechts voor de statistieken: 2-1.

Wolfsburg trad tegelijkertijd zonder Wout Weghorst en Jeffrey Bruma aan tegen Saint-Étienne, maar won wel. Paulo Otávio ramde de bal kort na rust in de korte hoek en tekende zo voor de enige goal van de avond.

Groep J

Borussia Mönchengladbach (Istanbul Basaksehir-thuis) en AS Roma (Wolfsberger AC-thuis) hadden tot donderdag allebei een punt meer dan de achtervolgende Turken. Door het eigen gelijkspel hielden de Italianen de tweede plek vast. Uit een strafschop tekende Diego Perotti voor de 1-0, vlak daarna stond het 1-1 door een eigen goal van Alessandro Florenzi, maar Edin Dzeko had de voorsprong na achttien minuten spelen alweer hersteld met een intikker. Dat het na negentig minuten 2-2 stond kwam door een goal van Shon Weissman in de 64ste minuut.

Voor Gladbach (momenteel koploper in Duitsland) was de ontknoping dramatisch. De thuisploeg stond lange tijd op 1-1 tegen de Turkse werkgever van basisklant Elia, wat de groepswinst zou betekenen. In blessuretijd schoot Enzo Crivelli echter de 1-2 binnen namens de bezoekers, waardoor Basaksehir plotseling groepswinnaar werd en Gladbach helemaal klaar is in Europa.

Groep K

Het al geplaatste Wolverhampton Wanderers had het in eigen huis een helft lastig met het Besiktas van aanvoerder Jeremain Lens (0-0), maar na de pauze liep de thuisploeg weg. Tussen de 58ste en 69ste minuut sloeg Wolves namelijk ongenadig hard toe, en daarbj was er een absolute glansrol weggelegd voor Diogo Jota. De aanvaller was in de 56ste minuut ingevallen en was binnen een kwartier na zijn entree vervolgens goed voor de 1-0, 2-0 en 4-0. Tussendoor had Leander Dendoncker voor de derde goal getekend.

Die eclatante zege leverde Wolves echter niet de groepswinst op, omdat concurrent Sporting Braga zich bij Slovan Bratislava terugknokte van een 2-1 achterstand: 2-4 dankzij goals in de 72ste, 75ste en 93ste minuut.