Erbarmelijke cijfers Twente, PSV lang totaal ongevaarlijk

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de veertiende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Willem II – NAC Breda 1-1

• Willem II scoorde in de laatste vijf Eredivisie-duels elf keer, even vaak als in de tien andere competitiewedstrijden van 2017/18.

• Zeven van de laatste negen schoten op doel van Bartholomew Ogbeche in de Eredivisie leverden een doelpunt op.

• NAC incasseerde dit seizoen acht tegentreffers uit hoekschoppen, waaronder de 1-0 tegen Willem II; de ploeg van Stijn Vreven is de eerste club dit seizoen met zoveel tegengoals uit cornersituaties.

SC Heerenveen 2 – 2 VVV-Venlo

• Henk Veerman scoorde acht keer in zijn laatste twaalf basisplaatsen in de Eredivisie en was dit seizoen in 367 minuten vaker trefzeker (3 keer) dan Reza Ghoochannejhad in 1067 minuten (2 keer).

• Dankzij zijn assist bij de 2-1 is Michel Vlap nu betrokken bij vijf goals in zes basisplaatsen dit Eredivisie-seizoen (3 goals, 2 assists).

• Lennart Thy, die na 1246 minuten zijn eerste Eredivisie-goal maakte, was de speler met de meeste schoten dit seizoen zonder te scoren (22) voorafgaand aan zijn doelpunt tegen Heerenveen.

Excelsior 1 – 2 PEC Zwolle

• Excelsior verloor dit Eredivisie seizoen al zes keer in eigen huis (W1, G1), even vaak als in heel 2016/17 (W6, G5).

• Theo Zwarthoed speelde zijn eerste Eredivisie-duel voor Excelsior in 3940 dagen (25 februari 2007), de langste periode tussen twee Eredivisie-wedstrijden voor de Kralingers ooit voor een speler. Zwarthoed speelde 27 wedstrijden voor Excelsior waarin hij geen enkele keer de nul hield, alleen Karl-Johan Johnsson keepte namens NEC meer Eredivisie-duels (30) voor één club zonder een clean sheet.

• PEC Zwolle verloor dit seizoen slechts twee van de zeven Eredivisie-wedstrijden waarin de ploeg op een 0-1 achterstand kwam (W4, G1).

AZ 5 – 0 Heracles Almelo

• AZ hield voor het eerst sinds 6 december 2014 vier wedstrijden op rij de nul in de Eredivisie.

• Alireza Jahanbakhsh is betrokken bij tien goals in zijn laatste acht Eredivisie-wedstrijden (5 goals, 5 assists).

• Heracles verloor de laatste zes uitwedstrijden in de Eredivisie, de langste reeks voor de club sinds oktober 2014 (toen 7 duels).

FC Twente 2 – 3 ADO Den Haag

• FC Twente verloor dit kalenderjaar al negentien wedstrijden in de Eredivisie, nog nooit verloor de ploeg meer wedstrijden in een jaar (ook 19 in 1966).

• FC Twente kreeg in de laatste vier thuisduels telkens drie of meer tegendoelpunten, in de 31 thuisduels daarvoor kreeg de ploeg uit Enschede slechts één keer meer dan twee tegendoelpunten (5 tegen FC Groningen).

• ADO Den Haag won de laatste acht competitiewedstrijden waarin Nasser El Khayati tot scoren kwam.

Roda JC Kerkrade 2 – 2 FC Groningen

• FC Groningen kwam tot scoren in de laatste tien uitwedstrijden in de Eredivisie, de langste reeks voor de club sinds oktober 2009.

• In slechts één Eredivisie-duel dit seizoen (1 tegen Feyenoord) kwam FC Groningen tot minder schoten op doel dan tegen Roda JC (2), desondanks resulteerden de laatste vier schoten op doel van de Groningers in de Eredivisie in vier doelpunten.

• Voor de derde keer dit kalenderjaar voorkwam FC Groningen een nederlaag in de Eredivisie na een 2-0 achterstand, het meeste van alle Eredivisie-ploegen.

Ajax 3 – 0 PSV

• David Neres, die negen keer scoorde en acht assists gaf in zijn vijftien basisplaatsen in de Eredivisie, is dit seizoen de meest waardevolle speler in de competitie met veertien treffers of assists (7 doelpunten, 7 assists).

• Geen speler noteerde meer succesvolle passes (87), succesvolle dribbels (9) en balveroveringen (13) tijdens Ajax-PSV dan Frenkie de Jong.

• Voor het eerst sinds 25 maart 2012 kwam PSV tot geen enkel schot in een helft van een Eredivisie-duel (toen ook uit tegen Ajax, 2-0); het schot van Derrick Luckassen in de 71e minuut was het eerste schot van de Eindhovenaren.