El Khayati bezorgt FC Twente op valreep kater

Het broze vertrouwen van FC Twente had vorige week een boost gekregen door het spektakelstuk tegen Ajax. Tegen ADO Den Haag toonde de Enschedese ploeg weer die twee gezichten, met een nederlaag als resultaat (2-3).

FC Twente gaf het goede gevoel na het gelijkspel tegen Ajax (3-3) na twaalf minuten een vervolg. Na een snelle counter behield Tom Boere het overzicht en stelde Danny Holla in staat de score tegen zijn oude club te openen; 1-0.

Maar de voorsprong bood de Tukkers onvoldoende rust. ADO Den Haag onderstreepte de Enschedese kwetsbaarheid in de zeventiende en 21ste minuut. Na ruim een kwartier tekende Nasser El Khayati voor de gelijkmaker, nadat de bal na een counter via onder andere Lex Immers en Elson Hooi voor zijn voeten was gekomen.

Enkele minuten later was het de beurt aan Bjørn Johnsen om te scoren. De Noor werkte met een stukje acrobatiek een voorzet van El Khayati achter Twente-doelman Jorn Brondeel.

Het was uitgerekend Johnsen die tien minuten voor rust FC Twente weer nieuwe hoop op de eerste zege onder Gertjan Verbeek gaf. De spits schampte de bal met het hoofd na een vrije trap van Holla zodanig dat doelman Robert Zwinkels kansloos was.

Holla heeft geluk bij de 2-2.

Johnsen beleefde na zijn treffer sowieso geen gelukkige avond. De spits was dreigend en kansrijk, maar tegelijkertijd onfortuinlijk. Nadat Brondeel kort na rust tegen hem aan had geschoten, voorkwam de goalie met uiterste krachtinspanning een tweede Noorse treffer. Na ruim een uur was de doelman de winnaar in een duel met Johnsen.

In die fase leek ADO Den Haag op weg naar een zege. Maar de ploeg van trainer Fons Groenendijk slaagde er niet de thuisploeg pijn te doen. FC Twente toonde zich daarna meer de gelijke aan de gasten, die in de slotfase ontsnapten aan een strafschop. Scheidsrechter Allard Lindhout wees de claims na het haken van Fredrik Jensen door Donny Gorter onterecht van de hand.

Die arbitrale beslissing deed extra pijn omdat in blessuretijd de derde Haagse treffer alsnog viel. Een fout van Thomas Lam was de aanleiding voor de voor de thuisploeg zo pijnlijke ontknoping. Brondeel kon nog redden, maar was kansloos op de inzet van El Khayati. De Marokkaan besliste met een bekeken schot door de benen van Jos Hooiveld het gevecht in de Grolsch Veste.

Door de nederlaag zakt FC Twente naar de laatste plaats in de Eredivisie met evenveel punten als Roda, dat een wedstrijd minder heeft gespeeld. ADO Den Haag profiteerde van de uitglijder van SC Heerenveen en is nu achtste.