Ajax blaast titelstrijd nieuw leven in met klinkende zege op zwak PSV

Ajax geeft de strijd om het kampioenschap niet op. De ploeg van Marcel Keizer was zondag heer en meester tegen koploper PSV, dat pas bij een ruime achterstand zijn eerste kansen van de wedstrijd kreeg, en won met 3-0.

De Amsterdammers hebben nu zeven punten minder dan PSV en mogen na de sterke prestatie van zondag hopen op een comeback in de titelstrijd. Ajax was duidelijk de bovenliggende partij tegen een wel erg matig PSV, maar wist lange tijd niet tot kansen te komen. David Neres brak de score na een uur spelen open en Lasse Schöne verdubbelde een paar minuten later op schitterende wijze de marge, voordat Donny van de Beek twintig minuten voor tijd voor de beslissing zorgde.

Frenkie de Jong
Keizer besloot om met dezelfde opstelling als vorige week tegen FC Twente (3-3) te beginnen tegen PSV en dat betekende dat Frenkie de Jong weer een basisplaats had. De technicus stond op papier opgesteld als centrumverdediger, naast Matthijs de Ligt, maar was dankzij het veldoverwicht van Ajax vooral te vinden op het middenveld. Ajax had zeker in de eerste dertig minuten constant de bal, maar wist in dit deel van de wedstrijd geen enkele noemenswaardige kans te creëren.

Veel opstootjes in de eerste helft.

PSV leverde de bal alleen maar in en had in het eerste halfuur niets te vertellen in De Arena. De koploper raakte Jürgen Locadia al in de negende minuut kwijt met een hamstringblessure (Luuk de Jong was zijn vervanger) en hield zich vooral bezig met tegenhouden. Dat lukte goed. Ajax kreeg in de eerste helft maar één goede kans, toen Kasper Dolberg na 38 minuten bij de tweede paal een doorgeschoten hoekschop van Schöne over het doel van Jeroen Zoet kopte.

Hendrix ontsnapt
PSV kwam met de schrik vrij en dat gebeurde een paar minuten later opnieuw, toen Jorrit Hendrix ontsnapte aan zijn tweede gele kaart. Na een worsteling tussen Joël Veltman en Hirving Lozano haalde Hendrix met geel op zak Neres neer, maar Kevin Blom liet de middenvelder op het veld staan. De scheidsrechter greep ook niet in toen Veltman in het strafschopgebied tegen De Jong botste en de supporters van PSV om een penalty schreeuwden.

Na de heetgebakerde eerste helft, met meer opstootjes dan kansen, hervatte Ajax na de pauze de jacht op de openingstreffer. Die had De Ligt na tien minuten móéten maken, toen hij van dichtbij een perfecte voorzet van Justin Kluivert binnen kon koppen. De Ligt kreeg het echter voor elkaar om de bal over te koppen en dat leek een moeilijkere opgave dan scoren. Het bleek echter uitstel van executie te zijn voor PSV, want negen minuten later stond Ajax op een 2-0 voorsprong.

David Neres (links) en Justin Kluivert vieren de openingstreffer van eerstgenoemde.

De doelpunten van Neres en Schöne waren allebei erg fraai. Neres opende de score met een knappe volley uit een afgeslagen hoekschop, waarna Schöne de marge een paar minuten later na een goede individuele actie en een geweldige poeier verdubbelde. PSV moest de verdedigende stellingen nu toch echt verlaten, maar een comeback zat er geen moment in. Derrick Luckassen noteerde wel het eerste schot van PSV op doel, maar André Onana kon deze inzet vrij eenvoudig keren.

De beslissing
Aan de overkant zorgde Van de Beek niet veel later voor de derde Ajax-treffer. De middenvelder werd in het strafschopgebied van PSV gevonden door Neres en schoot via de binnenkant van de paal raak. Dit bleek de beslissing te zijn, al kreeg De Jong nog wel een grote kans om iets terug te doen namens PSV. De spits kreeg na een voorzet vanaf links een open kopkans, maar knikte de bal in de handen van Onana. Die was niet veel later kansloos bij een vrije trap van Marco van Ginkel, maar de keeper had het geluk dat de bal op de lat uiteen spatte.

PSV droop dus zonder een doelpunt af en leed in Amsterdam de eerste nederlaag sinds 10 september, toen er met 2-0 werd verloren van SC Heerenveen, en de tweede nederlaag van het seizoen. De voorsprong op Ajax is nog altijd behoorlijk, maar de ploeg van Keizer doet na zondag zeker nog mee. Tussen PSV en Ajax staat AZ nog op de tweede plaats op de ranglijst, met een achterstand van vijf punten op de lijstaanvoerder.

De analyse van Ajax-clubwatcher Freek Jansen.