AZ dendert door en kan in zetel topper volgen

AZ heeft zaterdag voor de zevende keer op rij gewonnen in de Eredivisie. Heracles Almelo was het slachtoffer, mede door twee blunders van doelman Bram Castro: 5-0.

De thuisploeg ging gezien de stand op de ranglijst en de vorm van de afgelopen weken als torenhoge favoriet het duel met Heracles in, maar bij rust was er nog niet gescoord. Beide ploegen kregen wel mogelijkheden. Mede dankzij knap keeperswerk van Castro, die twee schoten van Teun Koopmeiners keerde, bleef Heracles nog op de been. De bezoekers werden aan de andere kant gevaarlijk via Kristoffer Peterson en Reuven Niemeijer.

Waar Castro in de eerste helft met enkele reddingen positief opviel, viel de Belg na rust door de mand. Een eerste slippertje werd nog niet afgestraft. De keeper liet een schot van Koopmeiners uit zijn handen glippen, waarna Wout Weghorst in de rebound hard over het doel schoot. Een minuut later was het echter alsnog raak. Alireza Jahanbakhsh werd onvoldoende afgestopt en zijn schot belandde via de arm van Castro in het doel: 1-0.

Daarna was het wachten op de tweede Alkmaarse treffer, want het was eenrichtingsverkeer voor AZ. Koopmeiners en Ricardo van Rhijn kregen de bal er vanuit kansrijke posities uit een vrije trap niet in en scheidsrechter Edwin van de Graaf keurde een doelpunt van Guus Til af, gek genoeg vanwege een handsbal aan Heracles-zijde.

Aangezien Heracles voorin weinig klaarspeelde, hoefde AZ niet te vrezen voor een tegentreffer. Het enige dat de thuisploeg zich kon aanrekenen, is dat het niet eerder 2-0 maakte. Die tweede goal viel uiteindelijk na 75 minuten. Na een corner raakte Til de bal niet helemaal goed, maar omdat Castro finaal misgreep, rolde de bal alsnog in het doel.

Het is pas de tweede keer dit decennium dat AZ zeven keer op rij zegeviert in de Eredivisie.

Er volgde ook nog een derde treffer voor AZ via Jahanbakhsh. De thuisploeg veroverde de bal gemakkelijk door fel druk te zetten op de Heraclieden. Invaller Mats Seuntjens bediende de Iraanse aanvaller, die de uitgekomen Castro omspeelde en de bal binnen werkte. Ook Weghorst deed een duit in het zakje door na 85 minuten voor 4-0 te tekenen en rechtsback Jonas Svensson maakte in blessuretijd doelpunt nummer vijf.

AZ kan zondag rustig achterover zitten als Ajax en PSV het tegen elkaar opnemen. De Alkmaarders staan tweede met 34 punten. Koploper PSV heeft vijf punten meer, Ajax heeft vijf punten minder. Heracles zakt naar de tiende plaats en heeft achttien punten.