Jurjus met sneeuwschop in de weer bij comeback Groningen in Kerkrade

Roda JC Kerkrade heeft een 2-0 voorsprong niet over de streep weten te trekken tegen FC Groningen. De ploeg van Robert Molenaar was over de gehele wedstrijd gezien sterker dan zijn tegenstander, maar eindigde met tien man en moest genoegen nemen met een punt: 2-2.

De vraag is of het duel in Kerkrade wel al om 12.30 uur had moeten beginnen. Voor aanvang en in de openingsfase viel de sneeuw met bakken uit de hemel en de lijnen op het veld waren nauwelijks zichtbaar. Scheidsrechter Pol van Boekel liet desondanks aftrappen, met een oranje bal, maar toen Roda-doelman Hidde Jurjus met een sneeuwschop zelf lijnen vrij ging maken, legde hij het duel na ruim twintig minuten spelen toch maar even stil. Op het moment dat het veld enigszins sneeuwvrij gemaakt was stopte het met sneeuwen en konden Roda en Groningen het duel uitspelen.

Net als in de eerste speelronde (toen tegen PEC Zwolle) scoorde Simon Gustafson twee keer voor Roda. Na een klein kwartier tikte hij eerst een rebound binnen, nadat een knal van Dani Schahin niet helemaal goed verwerkt was door Sergio Padt, en tien minuten voor rust profiteerde hij van een verdedigingsfout van Samir Memisevic. De treuzelende verdediger verspeelde als laatste man de bal aan Gustafson, die van grote afstand met een schitterende lob (buitenkant voet) voor de 2-0 zorgde.

De voorsprong voor Roda was verdiend, want de thuisploeg speelde beter dan Groningen. Toch kwamen de bezoekers bij de eerste goede aanval direct tot de aansluitingstreffer: Django Warmerdam vond Jesper Drost, die de assist leverde op Tom van Weert (2-1). Roda en Groningen gingen met deze tussenstand de rust in en de verwachting was dat Groningen in de tweede helft vol overgave op jacht zou gaan naar de gelijkmaker. Dat was echter niet het geval; Roda bleef de bovenliggende partij en Mario Engels was na een goede dribbel te zelfzuchtig.

Rode kaart
Nog geen minuut later zag de wedstrijd er heel anders uit. Na een lange bal van achteruit trok Adil Auassar Van Weert naar de grond en de middenvelder kreeg een directe rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Groningen kreeg bovendien een penalty en die werd binnen geschoten door Van Weert, al zat Jurjus nog wel aan de bal. Roda moest het nu een halfuur lang met een man minder zien te redden en Van Weert maakte bijna zijn hattrick compleet, maar de spits wipte de bal net over. Ook Oussama Idrissi schoot te hoog dus bleef het bij 2-2.

Door de puntendeling staat Roda voorlaatste op de ranglijst, met een punt meer (11) dan hekkensluiter FC Twente (10). Groningen vinden we met zestien punten op de twaalfde plek terug.

De analyse van Roda JC-watcher Geert-Jan Jakobs.