Oprispingen PEC Zwolle vergroten thuiscomplex Excelsior

Een keeperswissel heeft Excelsior niet kunnen helpen aan een succes. PEC Zwolle herstelde zich in Rotterdam van een achterstand (1-2).

Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag had Ögmundur Kristinsson na een reeks van mindere optredens geslachtofferd. De IJslandse goalie, die in Kralingen was neergestreken in de hoop met speeltijd een WK-ticket te bemachtigen, had zijn krediet verspeeld. De 35-jarige Theo Zwarthoed nam bij de Rotterdammers plaats onder de lat.

De rentree van de ervaren doelman moest ook het beginpunt zijn van een wederopstanding van Excelsior, dat door drie nederlagen op rij is weggezakt op de ranglijst. Maar de statistieken spraken niet in het voordeel van Zwarthoed. In de 27 voorgaande Eredivisie-wedstrijden voor Excelsior, waarvan de 0-2 nederlaag tegen NAC op 25 februari 2007 zijn laatste was, hield hij geen enkele keer de nul.

Ook tegen PEC Zwolle slaagde Zwarthoed, die in de eerste helft de keuze van Van der Gaag waarmaakte, er niet in zijn doel schoon te houden. In de 49ste minuut was het Mustafa Saymak die hem het nakijken gaf. De middenvelder tikte van dichtbij binnen nadat een voorzet van Ryan Thomas aan iedereen voorbij was gegaan.

Penalty
Het was de gelijkmaker, want koud begonnen aan de tweede helft had Excelsior via een strafschop de score geopend. Mike van Duinen was succesvol vanaf elf meter nadat hij kort daarvoor door Dirk Marcellis onreglementair de voet was dwars gezet.

Deze penalty had PEC Zwolle wakker geschud, zoals de gelijkmaker de Overijsselse formatie extra vuur had gegeven. Want na ruim een uur bracht Younes Namli de 1-2 op het scorebord. De vrije trap oogde niet geheel onhoudbaar voor Zwarthoed.

De oprispingen van PEC bleken Excelsior te machtig. De Rotterdamse formatie was niet bij machte de defensie van de gasten echt te verontrusten. De uitsluiting van Stanley Elbers hielp daarbij ook niet. De aanvaller kreeg zes minuten voor tijd zijn tweede gele kaart. In blessuretijd was Van Duinen dicht bij de gelijkmaker. De paal stond de 2-2 in de weg.

Door de overwinning bevestigde PEC Zwolle de status van nummer vier in de Eredivisie. De ploeg van John van 't Schip is in punten gelijkgekomen met Ajax. Excelsior zakt door de vierde nederlaag op rij, en de zesde nederlaag van het seizoen op eigen veld, verder weg op de ranglijst.