Een antwoord op al je vragen over de dopingschorsing van Onana

Reacties

Andre Onana is zeker niet de eerste profvoetballer die wordt geschorst wegens doping. De doelman van Ajax heeft een hoop illustere voorgangers met zijn uitsluiting van twaalf maanden, die volgens de dopingautoriteit een stuk hoger had kunnen uitvallen. VI zet in dit artikel alles over de schorsing van Onana op een rij.

Een antwoord op al je vragen over de dopingschorsing van Onana

Wat voor middel heeft Onana gebruikt?

Onana is door de UEFA geschorst wegens het gebruik van het middel furosemide. Het is een vochtafdrijvend middel dat op de verboden lijst staat omdat het andere vormen van doping kan camoufleren. 'Furosemide is een plaspil die zorgt voor meer urineproductie en en snelle uitscheiding van (doping)stoffen', schrijft de dopingautoriteit op zijn website.

'Diuretica zijn geneesmiddelen die de nieren stimuleren om meer urine te maken. Niet alleen de productie van urine wordt versneld, ook de hoeveelheid urine neemt toe. Diuretica worden voorgeschreven voor de behandeling van hoge bloeddruk en om vochtophoping in het lichaam te verminderen', valt er te lezen op de website.

In de sport kunnen diuretica worden gebruikt om drie redenen, somt de dopingautoriteit op: het verliezen van gewicht (bijvoorbeeld bij judo, om in een andere gewichtsklasse te komen), het verlagen van concentraties dopingstoffen in de urine of het droog maken (duidelijker zichtbaar maken) van spieren (bijvoorbeeld bij bodybuilding).

Waarom wordt Onana voor twaalf maanden geschorst?

Voorzitter Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit laat aan VI weten voor het opzettelijk gebruik van verboden middelen doorgaans een schorsing van vier jaar staat. 'Als het niet-opzettelijk is dan kost het je twee jaar. Twaalf maanden, zoals nu het geval, is de absolute ondergrens. Dan is er al rekening gehouden met de omstandigheden.'

'Eerst Brobbey, toen Haller en nu Onana, het is een rampweek bij Ajax'

Ajax stelt in het statement dat Onana het middel niet met opzet heeft gebruikt, maar het lijkt erop dat de UEFA daar dus al rekening mee heeft gehouden in de strafmaat. Dat stelt ook sportjurist Marjan Olfers op Twitter. 'Er is een lichtere sanctie opgelegd door de UEFA vanwege no intention of cheating.' Het komt overeen met wat Ram stelt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ter vergelijking: Telstar-speler Kevin van Essen werd in 2015 voor twee jaar geschorst door de KNVB wegens het gebruik van furosemide. Van Essen kreeg het middel toen binnen via een voedingssupplement. De straf was voor de middenvelder reden zijn profloopbaan te beëindigen. Hij speelt tegenwoordig voor NSC Nijkerk.

Welke kansen heeft Ajax door in beroep te gaan bij het CAS?

Aangezien het erop lijkt dat de UEFA in de strafmaat al rekening heeft gehouden met het feit dat Onana het middel niet met opzet heeft gebruikt, maakt het beroep dat Ajax heeft aangetekend volgens de experts weinig kans. Zo stelt Olfers dat de dopingregels daarvoor geen ruimte bieden. Ook wielerjournalist Thijs Zonneveld denkt dat een beroep kansloos is.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ook Ram acht het zeer onwaarschijnlijk dat Onana in beroep wordt vrijgesproken door het CAS, zo laat hij aan VI weten. 'Dat gebeurt nooit. Het is in het lichaam van de sporter aangetroffen. Wel kan er gekozen worden om tot geen strafoplegging te komen. Dat is in de situatie dat “het onmogelijk voorkomen had kunnen worden”.

Welke bekende voetballers gingen Onana voor met een schorsing wegens doping?

Een blik op de archieven leert dat heel wat voetballers in het verleden zijn geschorst wegens doping. Van de buitenlandse profs zijn Samir Nasri (2018, een jaar) en Adrian Mutu (2010, negen maanden, later terugedraaid naar zes) bekende namen. Voormalig FC Twente-verdediger Douglas gebruikte in 2017 doping in zijn tijd bij Sporting.

Rondom het WK 2018 was er veel te doen over de schorsing van Paulo Guerrero, die door zijn straf deelname aan het toernooi in Rusland met Peru miste. De 34-jarige spits testte positief op cocaïne na een WK-kwalificatieduel en zei zich van geen kwaad bewust te zijn, maar de FIFA was onverbiddelijk en handhaafde zijn schorsing.

Er zijn ook voorbeelden van spelers die de dans ontsprongen. Zo werd voormalig Liverpool-verdediger Mamadou Sakho in maart 2016 getrapt op het gebruik van een niet toegestande vetverbrander, maar zijn schorsing werd uiteindelijk opgeheven. En Sergio Ramos werd volgens Der Spiegel gespaard toen hij in 2017 een positieve test aflegde.

In Nederland was er begin deze eeuw de nandrolonaffaire, waarbij Frank de Boer, Edgar Davids en Jaap Stam in korte tijd allemaal werden betrapt op het gebruik van dat middel. Later bleek dat de internationals mogelijk ten ontrechte zijn veroordeeld, toen dopingautoriteit WADA ontdekte dat de test voor dat middel waarschijnlijk niet deugde.

In een extra aflevering van de Pak Schaal Podcast werd de bizarre situatie bij Ajax besproken door Ajax-watcher Freek Jansen en supporter Arco Gnocchi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.