Drukke oefendag Eredivisie: acht keer winst, zes keer gelijk

De Eredivisie-clubs bereiden zich voor op het nieuwe seizoen. VI houdt een overzicht bij van de oefenwedstrijden, ook per dag.

NEC - SC Heerenveen 2-2
Het gelijkspel van de Nijmegenaren is een knappe prestatie, zeker omdat het lange tijd met een man minder speelde. Ook in dit duel was er overigens aandacht voor de situatie van Ajacied Abdelhak Nouri.

Zonder de op een transfer azende Sam Larsson kwam Heerenveen in de tiende minuut op voorsprong door een doelpunt van Real Madrid-huurling Martin Ødegaard. Op slag van rust betekende een prachtige vrije trap van Arnaut Groeneveld de 1-1. Direct na rust werd NEC’er Frank Sturing na een spijkerharde overtreding op Henk Veerman met een directe rode kaart van het veld gestuurd. Heerenveen-aanvoerder Stijn Schaars probeerde de arbiter nog over te halen door te gaan met elf tegen elf, maar het mocht niet baten.

Met tien man slaagde NEC er na een uur toch in de leiding te nemen via Joey Sleegers, die terug is in Nijmegen na een huurperiode bij VVV-Venlo. Dennis Johnsen bepaalde namens Heerenveen de eindstand op 2-2.

AS Eupen - Roda JC Kerkrade 5-0
De eerste serieuze oefenwedstrijd van Roda JC Kerkrade is uitgelopen op een flater. Na oefenwinsten tegen de amateurs van RKTSV (0-14) en Groene Ster (1-3) was het Belgische AS Eupen in een van tevoren niet aangekondigde oefenpot veel te sterk. Al na twee minuten kwam de thuisploeg op voorsprong, waarna tot aan de rust niet gescoord werd. Na de pauze werd doelman Hidde Jurjus, door Roda JC gehuurd van PSV, nog viermaal geklopt. Roda JC heeft na de keiharde nederlaag tijd om te herstellen, op 22 juli speelt de ploeg de volgende oefenwedstrijd, tegen FC Eindhoven.

XerxesDZB - Excelsior 1-3
Voor de oefenwedstrijd van Excelsior stonden de Rotterdammers stil bij het tragische nieuws over Abdelhak Nouri. De Eredivisionist begon met nieuweling Wout Faes in de basis en had het moeilijk tegen de amateurs van XerxesDZB. Na een saaie openingsfase zorgde Kevin Vermeulen in de 36ste minuut voor de 0-1. In de tweede helft beleefde Faes een succesvol officieus debuut bij Excelsior, door een rebound in te tikken. Xerxes maakte het vervolgens nog spannend door de aansluitingstreffer te scoren, maar een stunt zat er niet in voor de amateurploeg. Vermeulen zorgde met zijn tweede treffer van de middag voor de eindstand.

SDC Putten - Feyenoord 1-10
Lees hier het verslag van SDC Putten - Feyenoord.

SVZW - Heracles Almelo 1-7
Heracles Almelo kende een valse start tegen de amateurploeg SVZW. Na veertien minuten maakte de thuisploeg de 1-0. Nog voor de theepauze stelde Heracles Almelo orde op zaken, via Reuven Niemeijer en Jaroslav Navratil werd het 1-2. In de tweede helft liep de profformatie uit Overijssel uit, via topscorer Samuel Armenteros. De spits staat nog steeds onder contract bij de Eredivisionist en hij had tien minuten nodig voor een hattrick. Tarik Kada zorgde met twee goals voor het slotakkoord.

NAC Breda - FC Volendam 2-1
Promovendus NAC Breda trof met FC Volendam de eerste profclub in de voorbereiding. Na ruime winsten en driemaal de nul tegen amateurploegen ging het ook tegen de Volendammers goed. Toptalent Thierry Ambrose maakte na een kwartier al de 1-0, waarna een tweede Manchester City-huurling voor de 2-0 zorgde. Pablo Marí scoorde tien minuten voor rust. Ook bij NAC Breda - FC Volendam was er een eerbetoon aan Nouri. In de tweede helft maakte FC Volendam het spannend door via Dylan Mertens op 2-1 te komen, maar door een gemiste penalty van Gerry Vlak zat een gelijkspel er niet in.

FC Utrecht - SV Meppen 1-1
Lees hier het verslag van FC Utrecht - SV Meppen.

SV Rödinghausen - FC Groningen: 3-3
In een sterke opstelling, met onder meer Ruben Jenssen, Oussama Idrissi en Juninho Bacuna, had FC Groningen het vooral defensief zwaar tegen vierdeklasser SV Rödinghausen. De Eredivisionist moest al vroeg in de achtervolging en kreeg daarbij hulp van de arbitrage. Bij een 1-0 stand kreeg FC Groningen een penalty, Idrissi benutte dit buitenkansje. Een week eerder miste Bacuna nog vanaf elf meter. Diezelfde Bacuna zette vlak voor rust FC Groningen op de eerste voorsprong van de middag, maar daarna ging het mis. Rödinghausen kwam op 2-2 en 3-2, waarna invaller Ritsu Doan toch nog voor wat gejuich zorgde aan Nederlandse zijde.

Ajax - RC Genk 3-3
Lees hier het verslag van Ajax - RC Genk.

VELO - VVV-Venlo 0-8
Na de verliesbeurt tegen PAOK Saloniki (0-1) nam VVV-Venlo het zaterdag weer op tegen een amateurclub. De kampioen van het vorige Jupiler League-seizoen kwam al vroeg op voorsprong, Terry Antonis maakte in de vijfde minuut zijn eerste voor VVV-Venlo. Nog geen twintig minuten later zorgde Jerold Promes voor de 0-2. Na een half uur opende ook proefspeler Hans Sarpei zijn scoreboekje voor VVV-Venlo. Vito van Crooij deed ook een duit in het zakje door de 0-5 te scoren, maar man van de wedstrijd werd spits Ralf Seuntjens. Hij zorgde in de eerste helft al voor de 0-3 en voegde daar in het tweede deel van de wedstrijd nog drie goals aan toe.

Club Brugge - AZ 1-3
Lees hier het verslag van Club Brugge - AZ.

VV Goes - Sparta Rotterdam 0-10
In de voorgaande oefenduels haalde Sparta Rotterdam flink uit. Met name PPSC werd met grote cijfers opzij gezet (1-22). Tegen VV Goes ging het ook weer hard voor de Rotterdammers. Enkele seconde voor rust viel pas de 0-1 van Thomas Verhaar, maar in het tweede bedrijf ging het snel met een hattrick van Mathias Pogba, twee goals van Stijn Spierings en een eigen doelpunt als afsluiter. Tussendoor maakte Verhaar nog zijn tweede van de middag en nestelden Paco van Moorsel en Ragnar Ache zich op het scorebord.

Vitesse - Istanbul Basaksehir 1-1
Lees hier het verslag van Vitesse - Istanbul Basaksehir.

Ajax - PAOK Saloniki 4-2
Lees hier het verslag van Ajax - PAOK Saloniki.

Hannover 96 - FC Twente 0-0
Voor de laatste oefenwedstrijd van de zaterdag was een bijzondere vorm gekozen. Hannover 96 en FC Twente speelden twee keer een uur tegen elkaar, in plaats van de gebruikelijke 45 minuten. Bij De Tukkers kreeg Nikola Gjorgjev een basisplaats, alhoewel de gehuurde Macedoniër na een half uur alweer het veld verliet. In de tweede helft zette FC Twente een volledig nieuw elftal in, waarbij ook spits Marko Kvasina zijn debuut maakte. In 120 minuten voetbal werd uiteindelijk niet gescoord, waardoor FC Twente een aardig resultaat behaalde tegen de kampioen van de Tweede Bundesliga. 19 juli wacht de formatie uit Overijssel een zware test, met het Everton van Ronald Koeman, Davy Klaassen, Maarten Stekelenburg en Wayne Rooney als tegenstander.