'Dnipro minus one': de tegenstander van AZ die uit zijn koffers leeft

Reacties

AZ ontliep vrijdag bij de loting voor de groepsfase van de Conference League de nodige grote namen en werd ingedeeld bij onder meer Dnipro-1, een club die zelfs bij de presentator van dienst van de UEFA weinig tot de verbeelding sprak. 'Dnipro minus one', zo las hij de clubnaam op het kaartje voor.

'Dnipro minus one': de tegenstander van AZ die uit zijn koffers leeft
© Imago

De stad Dnipro had altijd één grote voetbaltrots, namelijk het Dnipro van staal- en energietycoon Igor Kolomoisky. De blauwhemden stonden in het seizoen 2014/15 nog in de Europa League-finale, nadat onderweg onder meer Ajax was verslagen, maar daarna brachten financiële problemen de club aan de rand van de afgrond. Uiteindelijk werd in 2018 het faillissement aangevraagd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ondertussen was er al een nieuwe club opgericht: Dnipro-1. Naast de naam zijn er nog meer gelijkenissen: onder normale omstandigheden is de oude vertrouwde Dnipro Arena de thuisbasis van Dnipro-1, de club speelt in het blauw en maakt gebruik van dezelfde voetbalschool als die van het voormalige Dnipro. Veel is dus hetzelfde, maar formeel zijn het niet dezelfde clubs.

De ambities waren van meet af aan duidelijk: Dnipro-1 moest zo snel mogelijk doorstoten naar het hoogste niveau. Dat lukte. Dnipro-1 kreeg toestemming om op het derde niveau te beginnen en werd twee keer achter elkaar kampioen. De afgelopen jaren doet Dnipro-1 steevast mee in de subtop van de Oekraïense Premier League. Afgelopen woensdag werd het team van voormalig Shakhtar Donetsk-verdediger Oleksandr Kucher door AEK Larnaca uitgeschakeld in de voorronde van de Europa League en dus wacht nu onder meer een tweeluik met AZ in de Conference League.

Artem Dovbyk, spits en absolute sterspeler van Dnipro-1.
Artem Dovbyk, spits en absolute sterspeler van Dnipro-1.

Oekraïense media oordeelden vrijdag hard over Dnipro-1. Zo schreef Tribuna dat Dnipro grote problemen heeft als het gaat om het benutten van kansen en dat de verdediging 'verschrikkelijk' opereert. Het gaat volgens Tribuna niet zozeer om persoonlijke fouten, maar meer om 'systemische problemen': 'Waar is dit team in optimale vorm toe in staat?' Dnipro-1 heeft de ambitie om mee te doen om de titel, maar die hoop kan de ploeg volgens de sportwebsite maar beter laten varen. Daarvoor is men, kortom, niet goed genoeg.

Van een optimale voorbereiding op de wedstrijden kan door de Russische invasie ook geen sprake zijn. Dnipro-1 bereidde zich op het duel met Larnaca voor in Slovenië en speelde de 'thuiswedstrijd' in Kosice, Slowakije. 'We leven uit onze koffers', stelde coach Kucher na afloop verdrietig vast. 'We spelen nu hier en op 28 augustus spelen we in Lviv tegen Dynamo Kyiv. We moeten daarvoor naar Polen vliegen en vervolgens moeten we een paar uur in de bus zitten naar Lviv. We zijn altijd onderweg. Zo zal het constant gaan.'

Trainer Oleksandr Kucher (rechts) als speler in duel met Arjen Robben.
Trainer Oleksandr Kucher (rechts) als speler in duel met Arjen Robben.

De oorlog verstoort het teamproces dan ook enorm, erkent Kucher: 'Natuurlijk. Het is moeilijk, zeker niet makkelijk. We zijn allemaal bezorgd over de situatie in Oekraïne. We leven met de dag.'

Ondertussen dreigt Dnipro-1 ook nog zijn beste speler te verliezen. Artem Dovbyk, die tot dusverre 24 keer scoorde in 47 wedstrijden voor Dnipro-1, is in beeld bij clubs als FC Augsburg, Torino en Salernitana. Laatstgenoemde club zou de spits willen huren met een optie tot koop van acht miljoen euro. De vraagprijs bedraagt echter twaalf miljoen. Het verschil in vraag en aanbod is aanzienlijk.

Voorlopig is Dovbyk dus nog te bewonderen in het shirt van Dnipro en is hij de man die Dnipro-1 bij de hand moet nemen in de Conference League. En als de Oekraïners op het Europese toneel weten te verrassen, zal het waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat het kaartje met de clubnaam bij een loting uit de koker komt rollen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.