De Ligt goud waard voor Juventus, maar negatief clubrecord lonkt

Matthijs de Ligt heeft Juventus bij zijn terugkeer in de basis aan de eerste overwinning in de Serie A geholpen. De club uit Turijn stevent echter af op een negatief clubrecord.

Spezia
Spezia
2 - 3
Juventus
Juventus

Massimiliano Allegri keerde afgelopen zomer terug als trainer van Juventus, dat onder zijn leiding erg succesvol was in de periode 2014-19. De club uit Turijn won onder zijn leiding vijf landstitels, vier keer de Coppa Italia en bereikte twee keer de finale van de Champions League. Allegri werd aangesteld als opvolger van Andrea Pirlo, onder wie Juve voor het eerst sinds 2011 geen kampioen werd. Dit seizoen startte de club echter ook dramatisch.

Nadat de eerste vier duels dit seizoen slechts twee punten opleverden, leek Juventus bij het Spezia van doelman Jeroen Zoet ook op weg naar puntenverlies. De bezoekers begonnen nog wel goed, want nadat De Ligt al dicht bij een treffer was, opende Moise Kean na een klein half uur de score. Vijf minuten later zorgde Emmanuel Gyasi met een licht van richting veranderd schot echter al voor de gelijkmaker. Het betekende alweer het negentiende Serie A-duel op rij waarin Juventus een tegendoelpunt kreeg, waardoor het afkoerst op een negatief clubrecord: van januari tot oktober 1955 slaagde De Oude Dame er ooit 21 wedstrijden op rij niet in zonder tegendoelpunt te blijven.

Vier minuten na rust ging het opnieuw mis voor Juventus toen Janis Antiste de 2-1 maakte en Spezia kreeg zelfs nog kansen op meer. Maar Allegri's ploeg rechtte de rug en sleepte uiteindelijk de overwinning nog uit het vuur. Nadat Federico Chiesa in de 66ste minuut de stand gelijk had getrokken, was het De Ligt die zes minuten later uit een afgeslagen hoekschop de 2-3 binnenschoot. Daarmee was de in de basis teruggekeerde verdediger goud waard voor Juve.