Oude tijden herleven met zeldzame ontknoping in Italiaanse degradatiestrijd

Reacties

De Serie A krijgt door de resultaten tijdens de laatste speelronde een historische ontknoping. Spezia en Hellas Verona spelen zondag een beslissingswedstrijd, die moet uitmaken welke van de twee clubs degradeert.

Oude tijden herleven met zeldzame ontknoping in Italiaanse degradatiestrijd
© Pro Shots

Zo 4 jun. 2023

Het is voor het eerst sinds 2005 dat een extra wedstrijd nodig is om een beslissing te forceren in de degradatiestrijd. De Serie A heeft als regel dat de titelstrijd of handhaving bij een gelijk aantal punten niet op doelsaldo kan worden beslist. De laatste keer dat zo'n barrageduel nodig was, was in het seizoen 2004/05. Toen verloor Bologna over twee duels van Parma en volgde het Atalanta Bergamo en Brescia naar de Serie B.

Achttien jaar later zullen Spezia en Hellas Verona op neutraal terrein uitmaken wie actief blijft op het hoogste niveau en wie na het Sampdoria van Sam Lammers en Bram Nuytinck en het Cremonese van Cyriel Dessers de derde degradant wordt. De kans is aanwezig dat er ook komende zondag sprake is van een Nederlands tintje, aangezien Jeroen Zoet zondag in het verloren competitieduel met AS Roma een kans kreeg onder de lat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Omdat Zoet een 2-1 nederlaag in Rome niet kon voorkomen en Hellas Verona tegelijkertijd ook verloor op bezoek bij AC Milan (3-1), wordt het seizoen voor beide clubs nog met een week verlengd. Spezia-coach Leonardo Semplici put vertrouwen uit het optreden tegen Roma, dat pas in de slotfase won door een rake penalty van Paulo Dybala. 'We speelden goed tegen een sterk tegen als Roma, we hebben een goede kans in de play-off.'

Semplici weet dat het mentale aspect een grote rol gaat spelen in het beslissingsduel met Hellas Verona, dat sinds de winterstop kan beschikken over FC Groningen-banneling Cyril Ngonge. Ook Hellas-coach Marco Zaffaroni verwacht dat de emoties hoog zullen oplopen in de kelderkraker tegen Spezia, dat in november nog met 2-1 won in Verona. Begin maart eindigde het onderlinge duel in La Spezia in een doelpuntloos gelijkspel.

Serie A

Stand Serie A 2022/2023

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
17
Hellas Verona
38
7
10
21
31-59
-28
31
18
Spezia
38
6
13
19
31-62
-31
31
19
Cremonese
38
5
12
21
36-69
-33
27
20
Sampdoria
38
3
10
25
24-71
-47
19
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Serie A
Meer over Serie A
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.