Covid-alarm in Spanje: zorgen over EK-deelname en woede op bondsbureau

Reacties

De positieve test van Sergio Busquets houdt de gemoederen flink bezig in Spanje. Bondsvoorzitter Luis Rubiales is volgens de Spaanse kranten boos dat de EK-selectie niet in aanmerking kwam voor een vaccin, terwijl de voorbereiding op het eerste groepsduel met Zweden flink wordt verstoord.

Covid-alarm in Spanje: zorgen over EK-deelname en woede op bondsbureau
© Pro Shots

Zo moet Spanje het oefenduel van komende dinsdag met Litouwen aan zich voorbij laten gaan. Er is inmiddels een selectie van Jong Spanje opgetrommeld om in ieder geval te kunnen voldoen aan de sportieve verplichtingen. Daarnaast moet Luis Enrique het trainingsschema aanpassen. Omdat de hele selectie in quarantaine is gegaan, worden er de komende dagen individuele sessies afgewerkt. Tactische besprekingen moet de bondscoach via een digitale verbinding doen.

Het maakt de voorbereiding op het eerste EK-duel met Zweden op maandag 14 juni verre van ideaal. Maar er zijn meer zorgen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als het coronavirus zich verder verspreidt in de selectie? Een grote uitbraak binnen de Spaanse selectie zou deelname aan het EK in gevaar kunnen brengen, stelt Marca. Zweden zou de UEFA er al op hebben gewezen dat de verplichte quarantaineperiode van tien dagen nog niet voorbij is als het eerste EK-duel op de rol staat.

Wat in ieder geval vaststaat is dat de wedstrijd tegen Zweden te vroeg komt voor Busquets. Ook de tweede wedstrijd op zaterdag 19 juni tegen Polen wordt al krap gezien de tien dagen verplichte zelfisolatie zodra de controleur van Barcelona weer negatief test. Het ontbreken van Busquets is volgens de Spaanse kranten geen onoverkomelijk probleem, aangezien Luis Enrique met Manchester City-middenvelder Rodri een uitstekende vervanger voor handen heeft in de selectie.

Vaccin
Maar wat gebeurt er met de Spaanse EK-deelname als er de komende dagen inderdaad sprake lijkt te zijn van een corona-uitbraak? Dat dit scenario dreigt, zorgt volgens AS voor woede op het bondsbureau. Voorzitter Rubiales heeft er bij Minister van Gezondheid Carolina Darías namelijk al diverse keren op aangedrongen Janssen-vaccins beschikbaar te stellen. De olympische atleten die Spanje vertegenwoordigen in Tokio krijgen namelijk ook een prik, maar dat geldt (nog niet) voor de EK-gangers.

De regels van de UEFA staan overigens toe vervangers op te roepen in het geval van een positieve coronatest, maar vooralsnog heeft Luis Enrique geen nieuwe speler opgeroepen in plaats van Busquets. Wat niet mag is de selectie van 24 spelers, waarvoor de bondscoach bewust heeft gekozen, alsnog vergroten naar het maximale aantal van 26 spelers. Mede door blessures treedt Spanje al zonder de nodige sterren aan op het EK, bijvoorbeeld Sergio Ramos

EK-duels Spanje


Ma 14 jun. 2021

Za 19 jun. 2021

Wo 23 jun. 2021

Gerelateerde artikelen
Meer Spanje
Meer over Spanje
Meer Europees Kampioenschap
Meer over Europees Kampioenschap
Meer Sergio Busquets
Meer over Sergio Busquets
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.