Conte en Guardiola, twee voetbalmonsters

Reacties

Voetbal eten, drinken en slapen. Het is het leven van een trainer. Opstaan met voetbal in het hoofd, naar bed met voetbal in het hoofd en alle uren daartussenin: voetbal in het hoofd. Jezelf ontkoppelen van het team is lastig. Vraag het Marcel Keizer, Phillip Cocu of Giovanni van Bronckhorst. Als coach ben je getrouwd met de bal. Onder de douche, bij het ontbijt, in de auto, tijdens het avondeten. Een trainer staat altijd aan.

Conte en Guardiola, twee voetbalmonsters

Dit weekend staan twee trainers tegenover elkaar voor wie dat in extreme mate geldt. Pep Guardiola keek vroeger minstens acht wedstrijden terug van de eerstvolgende tegenstander. Een manische manier van werken die hij nu niet meer kan opbrengen. Het zijn er tegenwoordig hoogstens drie of vier. De bal rolt onophoudelijk in gedachten. Met de precisie van een celbioloog die door de microscoop kijkt op zoek naar de samenhang van het allerkleinste, ontleedt de Catalaan de ruimtes bij de tegenstander.

Zoals die keer in Camp Nou toen in het hele stadion nog één lichtje brandde. Guardiola die in zijn kamertje naar beelden zat te kijken in aanloop naar de Clásico. Laat op de avond begon hem iets te dagen. Hij zag dat tussen het verdedigingsduo Cannavaro-Metzelder en de twee centrale middenvelders telkens een oceaan aan ruimte lag. Ideaal om daar tussen de linies een genie als Lionel Messi los te laten, vermoedde Guardiola. Niet Samuel Eto'o, maar de Argentijn moest vanuit het midden gaan spelen. Dezelfde avond nog ging bij Messi thuis de telefoon.

'Guardiola moet terug naar de tekentafel om ideeën te verzinnen'

Voetbal, voetbal, voetbal: 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Slechts zelden even kunnen ontspannen. Het kwam deze week mooi tot uiting in een foto na een van de trainingen van Manchester City. Guardiola op weg naar zijn appartement met een tactiekbord onder zijn arm. Overwerk. Door het wegvallen van Benjamin Mendy en Sergio Agüero zal hij iets nieuws moeten verzinnen.

Antonio Conte is eenzelfde soort workaholic. Zijn vrouw en dochter zijn afgelopen zomer pas bij hem ingetrokken zodat hij zich in het eerste jaar volledig kon focussen op het voetbal. Tien dagen nadat Duitsland Italië uitschakelde op het EK stond hij voor het eerst op het trainingsveld in Cobham. Toen een journalist hem eens vroeg hoeveel uur hij per dag met voetbal bezig is gaf hij het volgende antwoord: 'Reken maar na: een dag heeft 24 uur. Ik slaap vijf uur en breng zo'n drie uur met mijn gezin door. Dan blijven er zestien uur over.' Al moet je die drie uur met het gezin wel in perspectief zien. Toen hij tijdens de laatste interlandbreak een paar dagen vrij had lag Conte naast zijn vrouw op het strand. Denkend aan voetbal.

Je kunt ervan uitgaan dat Chelsea - Manchester City de afgelopen dagen al een paar keer is gespeeld. In het hoofd van Conte en Guardiola. Het duel op Stamford Bridge is snelschaken voor gevorderden. Met in het coachvak twee voetbalmonsters die elke seconde weer lijfelijk meedoen. De stem van Conte zal onophoudelijk te horen zijn, terwijl iets verderop Guardiola continu zal lopen gebaren en wijzen. Zij weten ook dat het een soort schijncontrole is. Alles gaat zoals gepland totdat David Silva, Kevin De Bruyne, Eden Hazard of Gabriel Jesus puur op intuïtie een oplossing vinden.

Je kunt voetbal eten, drinken en slapen, een deel van het mysterie van het spel zit hem in de schoonheid van het moment.

Lees hier meer over de tactische strijd tussen Conte en Guardiola.

Het programma in de Premier League:

Programma Premier League speelronde 7 
Zaterdag 
13.30 uurHuddersfield Town - Tottenham Hotspur
16.00 uurAFC Bournemouth - Leicester City
16.00 uurManchester United - Crystal Palace
16.00 uurStoke City - Southampton
16.00 uurWest Bromwich Albion - Watford
16.00 uurWest Ham United - Swansea City
18.30 uurChelsea - Manchester City
  
Zondag 
13.00 uurArsenal - Brighton & Hove Albion
15.15 uurEverton - Burnley
17.30 uurNewcastle United - Liverpool

Bekijk hier de stand in de Premier League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.