'Chapeau Moting': verguisde PSG-aanvaller eindelijk in de spotlights

Reacties

'Vergeet de dribbels van Neymar, vergeet de bewegingen van Kylian Mbappé en vergeet de goals van Mauro Icardi.  Eric Maxim Choupo-Moting is de grote held', zo schrijft L'Équipe donderdagochtend. De 31-jarige aanvaller uit Kameroen staat eindelijk eens in de spotlights bij Paris Saint-Germain na zijn winnende goal tegen Atalanta Bergamo (2-1).

'Chapeau Moting': verguisde PSG-aanvaller eindelijk in de spotlights
© Pro Shots

In mei 2018 degradeerde Choupo-Moting met Stoke City uit de Premier League. Zijn eerste avontuur buiten Duitsland (waar hij speelde voor Hamburger SV, 1. FC Nürnberg, FSV Mainz 05 en Schalke 04) liep daarmee uit op een behoorlijke teleurstelling. De vraag was vooral: wat nu? De in Duitsland geboren international van Kameroen was immers niet de jongste meer (29 jaar) en transfervrij na het teleurstellende seizoen met Stoke City. Toen kwam ineens Paris Saint-Germain. Coach Thomas Tuchel kende Choupo-Moting immers nog uit zijn tijd bij FSV Mainz 05 en daar had hij veel indruk gemaakt. De aanvaller verdiende in die tijd een transfer naar Schalke 04.

In zijn eerste seizoen in Parijs, het seizoen 2018/19, kwam de spits nog tot 22 duels in de Ligue 1. Toch werd hij vaker verguisd dan geroemd. Met als dieptepunt de thuiswedstrijd tegen Strasbourg in april 2019. Het zou voor PSG de kampioenswedstrijd moeten worden, maar hoewel Choupo-Moting wel de score opende, zorgde hij vervolgens voor de Misser van de Eeuw. Hij wilde na een poging van Christopher Nkunku de bal over de lijn tikken, maar in plaats daarvan haalde hij de bal van de lijn. Toen het vervolgens 2-2 bleef en PSG het kampioensfeest uit moest stellen, vroegen fans van PSG zich af wat een speler als Choupo-Moting toch in vredesnaam bij de kampioenenploeg te zoeken had.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dit seizoen speelde de 49-voudig international van Kameroen dan ook een stuk minder vaak dan vorig seizoen. Slechts negen keer deed Tuchel een beroep op de dertiger in de Ligue 1 en begin 2020 werd hij niet eens op de spelerslijst gezet voor de knock-outfase van de Champions League. Na de coronabreak zette Tuchel de aanvaller echter wél op de lijst voor de eindfase van het miljardenbal in Portugal.

En woensdagavond kreeg de Duitse PSG-coach bepaald geen spijt van het feit dat hij zijn targetman wél had ingeschreven. Het stond in de 79ste minuut namelijk nog steeds 1-0 voor Atalanta Bergamo en PSG wilde voor het eerst sinds 1994/95 eindelijk weer eens de laatste vier halen van het miljardenbal. Choupo-Moting verving Icardi en zag na zijn voorassist hoe Marquinhos vlak voor tijd de 1-1 noteerde.

En toen kwam zijn moment in de blessuretijd van Atalanta - PSG: de bal ging via Neymar naar Mbappé en die zag in zijn ooghoeken Choupo-Moting voor het doel opduiken. De voorzet kwam en de de spits zette zijn voet tegen de bal: 1-2! Nota bene Choupo-Moting, de man die op 21 oktober 2014 in dienst van Schalke 04 zijn enige Champions League-goal maakte, maakte zijn tweede CL-goal in zijn carrière en schoot PSG voor het eerst in 25 jaar tijd naar de halve finale van de Champions League. Na goals tegen Toulouse (twee keer) en FC Metz in de competitie en in bekerwedstrijden tegen Linas-Montlhéry en Le Mans maakte hij woensdagavond misschien wel de belangrijkste goal van de eeuw voor PSG.

© Pro Shots

Na vaak verguisd te zijn, stond hij woensdagavond dus eindelijk eens in de spotlights. 'Chapeau Moting', kopte L'Équipe. Bij een ploeg waar honderden miljoenen aan werden uitgegeven, was het een transfervrije 31-jarige die de beslissing bracht, Iets waar ploeggenoot Ander Herrera graag bij stil wilde staan: 'Ik wil het over Choupo hebben. Zijn contract loopt bijna af, maar hij traint hier elke keer alsof het zijn laatste dag is. Hij symboliseert de sfeer in dit team', aldus de Spaanse middenvelder over de matchwinner.

Want inderdaad: het contract van Choupo-Moting loopt deze zomer af. Maar dankzij zichzelf duurt zijn bijzondere PSG-avontuur in elk geval nog één wedstrijd langer: de halve finale van de Champions League tegen Atlético Madrid of RB Leipzig. 'Toen ik erin kwam, zei ik tegen mezelf dat we niet nu al terug konden naar Parijs met zo'n team. Alles is mogelijk in het leven. Iedere wedstrijd heeft een verhaal', besloot de hoofdrolspeler zelf.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Spelersprofiel

E. Choupo-Moting


Geboortedatum:
23 maart 1989
Leeftijd:
35
Geboorteplaats:
Hamburg
Nationaliteit
Kameroen
Lengte:
1,91 m
Gewicht:
90 kg
Huidige club:
Bayern München
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Paris Saint-Germain
Meer over Paris Saint-Germain
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.