Bestemming Rusland: deze Eredivisie-spelers gaan richting het WK

Reacties

Nu alle WK-tickets verdeeld zijn kan voor de liefhebber het aftellen écht beginnen. Natuurlijk is er de kater van weer een mislukte kwalificatiecampagne van Oranje, maar dat neemt niet weg dat voor Eredivisie-volgers waarschijnlijk tal van bekenden te bewonderen zijn in Rusland. Een overzicht.

Bestemming Rusland: deze Eredivisie-spelers gaan richting het WK

Denemarken
De Denen vochten zich in het Aviva Stadium bij de play-off tegen Ierland naar het WK (1-5). Dat gebeurde met Feyenoorder Nicolai Jørgensen in de spits en Ajacied Lasse Schöne op de bank. De grote afwezige bij Denemarken was Kasper Dolberg. Niet alleen bij Ajax moet de twintigjarige spits na het jaar van zijn doorbraak volop vechten voor zijn plek. Dolberg speelde dinsdag voor het eerst sinds september 2016 een interland voor Denemarken Onder-21. Met goals in Amsterdamse dienst moet de jongeling de komende maanden het vertrouwen van bondscoach Age Hareide weer winnen voor het WK.

Duitsland
Een knieblessure weerhield Amin Younes ervan om zich de voorbije interlandperiode bij de Duitse nationale ploeg te melden. Uitnodigingen van bondscoach Joachim Löw zijn vaste prik geworden voor de linksbuiten van Ajax. Met Leroy Sané en Julian Draxler als concurrenten is de 24-jarige aanvaller echter kansloos bij de strijd om een basisplaats. Het is voor Younes hopen op een plek als reserve in de selectie van de wereldkampioen.

IJsland
Bij Excelsior staat dit seizoen een ware WK-ganger onder de lat. Ögmundur Kristinsson is de tweede keeper bij de IJslanders en kwam in de kwalificatiecampagne één keer in actie. De 28-jarige goalie had als basisspeler een aandeel in de 3-2 zege op Finland.

Australië
Van Rotterdam naar Rusland; het is een weg die ook Craig Goodwin komende zomer hoopt af te leggen. Zeker van zijn plaats is de flankspeler van Sparta Rotterdam allerminst bij Australië. Ruim vier jaar na zijn interlanddebuut heeft de 25-jarige Spartaan drie interlands achter zijn naam. Bij de play-offs tegen Honduras zat Goodwin bij de eerste wedstrijd nog op de bank, bij de allesbepalende return viel hij buiten de wedstrijdselectie. NAC Breda-doelman Mark Birighitti mag ook hopen op het WK. De 26-jarige doelman speelde al enkele jaren niet meer voor de nationale ploeg, maar zat op 10 oktober tegen Syrië nog op de bank. Spartaan Kenneth Dougall wacht op 24-jarige leeftijd nog op zijn interlanddebuut, maar was eerder wel met Australië actief op de Olympische Spelen.

Iran
De Iraniërs hadden geen play-offs nodig na een kwalificatiereeks waarin niet werd verloren. De defensie was daarbij de grootste kwaliteit, met slechts twee tegengoals in tien wedstrijden als bewijs. Voorin moest AZ'er Alireza Jahanbakhsh vanaf het gevaar zorgen vanaf rechts, af en toe ook met SC Heerenveen-spits Reza Ghoochannejhad in de aanval. Ook laatstgenoemde lijkt echter zeker van een plek in de WK-selectie.

Japan
In Rusland treft Ghoochannejhad wellicht SC Heerenveen-collega Yuki Kobayashi. Japan heeft zich geplaatst, maar het is nog de vraag wat de rol van de 25-jarige middenvelder zal zijn. De Japanner kwam vier keer in actie voor de nationale ploeg, maar kwam in het laatste jaar tot slechts twee interlands.

Mexico
Met twee treffers was Hirving Lozano vrijdag nog een van de hoofdrolspelers bij de prestigieuze oefeninterland tussen België en Mexico (3-3). De Mexicanen deden zeven maanden voor het WK de alarmbellen afgaan bij de Belgen door de zwakke plekken achterin bloot te leggen. Lozano was de grootste bron van gevaar en lijkt op 22-jarige leeftijd klaar voor een belangrijke rol bij de nationale ploeg. De PSV-aanvaller staat al op 24 interlands.

'In Mexico zijn ze elke keer heel verrast over wat Lozano bij PSV brengt'

Colombia
De Colombianen waren lange tijd soeverein in de kwalificatiereeks. Ondanks een vrije val (drie punten uit de laatste vier duels) werd het land de nummer vier van Zuid-Amerika, en dus kwalificeerden Santiago Arias en zijn collega's zich rechtstreeks voor het WK. In de schaduw van sterren Radamel Falcao en James Rodríguez is de PSV-verdediger de vaste rechtsback.

Peru
Het laatste WK-ticket grijpen, zorgt misschien wel voor de meeste opluchting. De eer was dit keer aan Peru, dat met Feyenoorder Renato Tapia binnen de lijnen in de nacht van woensdag op donderdag heeft afgerekend met Nieuw-Zeeland. Het betekende het einde van de WK-droom van PEC Zwolle-smaakmaker Ryan Thomas en die van Chileense Nieuw-Zeelander Marco Rojas (SC Heerenveen).

Uruguay
De Uruguayanen ontliepen dergelijke wedstrijden om leven en dood door als tweede te eindigen in de loodzware tienkoppige groep in Zuid-Amerika. Luis Suárez en Edinson Cavani zijn vanzelfsprekend de sterren en daarachter heeft Gastón Pereiro zich opgeworpen als creatieveling die van waarde kan zijn. De 22-jarige aanvallende middenvelder, die bij PSV in een rol achter de spits steeds belangrijker is geworden, debuteerde afgelopen vrijdag in de oefeninterland tegen Polen en mag dus hopen op speelminuten in Rusland.

Nigeria
Zo werd een doodgewone uit Vijfhuizen international van Nigeria. Tyronne Ebuehi deed onlangs zijn verhaal tegen VI en vertelde hoe het is om als ADO Den Haag-verdediger plotseling met gewaardeerde Premier League-spelers als Alex Iwobi (Arsenal) en Victor Moses (Chelsea) samen te spelen. De 21-jarige Ebuehi is dit jaar een van de nieuwelingen geworden in de Nigeriaanse selectie en speelde dinsdag nog een helft mee in de oefenwedstrijd tegen Argentinië (2-4 zege).

Marokko
Voor het eerst sinds 1998 is Marokko er weer bij op een WK en dat is mede dankzij diverse Eredivisie-spelers. Sofyan Amrabat is een nieuweling in de selectie en kan zich optrekken aan zijn meer ervaren Feyenoord-collega Karim El Ahmadi. Ajax-middenvelder Hakim Ziyech is terug bij de nationale ploeg nu zijn problemen met bondscoach Hervé Renard opgelost zijn en ook FC Groningen-aanvaller Mimoun Mahi maakt deel uit van de succesgroep.

Saudi-Arabië
Mukthar Ali heeft nog niet veel speeltijd gekregen bij Vitesse. De Chelsea-huurling was bij elkaar 51 minuten actief in de Eredivisie. Maar de in Somalië geboren middenvelder is sinds 7 oktober wel international van Saudi-Arabië. Voor hij op jonge leeftijd met zijn ouders naar Engeland verhuisde woonde hij in Mekka.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.