Hattrickheld Eriksen gidst Denemarken naar het WK

Denemarken heeft zich dinsdagavond ten koste van Ierland geplaatst voor het WK in Rusland: 1-5. Christian Eriksen was met een hattrick wederom de grote man bij de Denen.

Ierland kwam afgelopen zaterdag maar met één doel naar Kopenhagen: de nul houden. De Ieren slaagden hierin, waardoor spanning gegarandeerd was in het Aviva Stadium in Dublin. In het heenduel scoorden beide landen negentig minuten niet, maar nu was het al na zes minuten raak voor de thuisploeg. Bij de treffer was er een ongelukkige hoofdrol voor Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen. De aanvaller probeerde een Ierse vrije trap weg te werken, maar verlengde de bal de verkeerde kant op. Shane Duffy torende vervolgens boven iedereen uit en kopte de openingstreffer tegen de touwen.

Denemarken nam het initiatief, maar zo nu en dan hadden de Ieren ook de kans om de voorsprong te verdubbelen. Zo dacht een deel van het stadion dat Daryl Murphy de 2-0 binnentikte, maar de bal verdween in het zijnet. Even later knalde James McClean voorlangs het Deense doel. Toch kwamen de bezoekers nog binnen het half uur langszij, al was daar wel wat Ierse hulp voor nodig. Nadat Pione Sisto zijn opponent fraai door de benen speelde, zette hij laag voor. Andreas Christensen raakte de bal niet vol, waarna Cyrus Christie op de doellijn geen treffer kon voorkomen. De verdediger gleed de bal via de binnenkant van de paal in zijn eigen doel: 1-1.

Met deze gelijke stand was Denemarken virtueel zeker van het WK in Rusland, maar de bezoekers waren niet van plan het tot de negentigste minuut spannend te houden. Het tweede doelpunt kwam namelijk al vliegensvlug. Na balverlies rond de middenlijn van Stephen Ward, volgde er een schitterende aanval van het elftal van Åge Hareide. Uiteindelijk gaf Jørgensen de bal mee aan Eriksen, die vanaf de rand van het zestienmetergebied schitterend via de onderkant van de lat binnenknalde: 1-2. De spelmaker was in de reguliere kwalificatiecampagne ook al razend belangrijk met acht treffers en drie assists.

Ierland had nu twee treffers nodig om het WK-ticket af te dwingen, maar kwam er in de tweede helft niet meer aan te pas. Eriksen kroonde zich in het tweede bedrijf tot nationale held, voor zover hij dit nog niet was. Na een uur krulde de middenvelder van Tottenham Hotspur schitterend binnen met zijn linker: 1-3. Nu kon het WK Denemarken niet meer ontglippen.

Om het nóg pijnlijker te maken voor de Ieren completeerde Eriksen een kwartier voor tijd zijn hattrick. Opnieuw verdedigde Ward niet al te best, waarna de bal voor de voeten van de ex-Ajacied terecht kwam. Eriksen twijfelde niet en schoot snoeihard binnen. In de gehele kwalificatiereeks (inclusief play-offs) scoorde de middenvelder maar liefst elf keer. In de slotfase knalde invaller Nicklas Bendtner nog overtuigend een strafschop binnen, waardoor Denemarken zich overtuigend plaatst voor de mondiale eindronde in Rusland.