Potindeling WK bekend: speculeren over poule des doods kan beginnen

Reacties

Met de plaatsing van Peru voor de mondiale eindronde is de volledige potindeling voor de WK-loting bekend. Daarmee kan ook het speculeren over de mogelijke poule des doods beginnen, met tijdens deze bespiegelingen ongetwijfeld een hoofdrol voor Spanje.

Potindeling WK bekend: speculeren over poule des doods kan beginnen

Aangezien de wereldvoetbalbond aankondigde de FIFA-ranking van oktober als leidraad te gebruiken bij de loting, kunnen de landen worden onderverdeeld in vier potten. De acht groepshoofden stonden voor aanvang van de play-offs reeds vast: organisator Rusland, wereldkampioen Duitsland, Europees kampioen Portugal, Brazilië, Argentinië, België, Polen en Frankrijk.

Spanje, de wereldkampioen van 2010 en Europees kampioen van 2008 en 2012, vist met andere woorden achter het net en moet genoegen nemen met een plek in Pot 2, net als onder meer twee andere voormalige wereldkampioenen: Engeland en Uruguay. Zweden, dat Nederland onder zich hield in de groepsfase en Italië op de knieën kreeg in de barrages, zit in Pot 3 en Marokko hangt als lid van Pot 4 een pittige loting boven het hoofd. Ook WK-debutant Panama zit in de 'slechtste' categorie, in tegenstelling tot die andere nieuwkomer IJsland, dat deel uitmaakt van Pot 3.

Bij de loting zijn twee restricties. Landen uit hetzelfde continent kunnen elkaar niet tegenkomen, op Europese teams na. Wel geldt een maximum van twee Europese landen per poule. Een groep zoals in 1994 met Italië, Noorwegen, Ierland en Mexico of in 1990 met Nederland, Engeland, Ierland en Egypte behoort dus niet tot de mogelijkheden.

De WK-loting wordt op vrijdag 1 december verricht en de plaats van handeling is het Kremlin in Moskou. Na de loting is ook het speelschema voor de 21ste mondiale eindronde bekend.

De volledige potindeling:

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4
RuslandSpanjeDenemarkenServië
DuitslandPeruIJslandNigeria
BraziliëZwitserlandCosta RicaAustralië
PortugalEngelandZwedenJapan
ArgentiniëColombiaTunesiëMarokko
BelgiëMexicoEgyptePanama
PolenUruguaySenegalZuid-Korea
FrankrijkKroatiëIranSaoedi-Arabië

Bekijk hier een overzicht met alle WK-deelnemers

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.