AZ zet Heracles Almelo terug op aarde

Heracles Almelo heeft in Alkmaar een einde zien komen aan een succesreeks. AZ riep op zijn beurt de eigen beroerde reeks op eigen veld een halt toe (3-1).

Dankzij vijf overwinningen op rij in de Eredivisie begon Heracles als nummer twee én daarmee als favoriet aan de wedstrijd tegen AZ. Dat was ook het geval omdat AZ juist een wisselvallig seizoen doormaakt, waarin met name de thuiswedstrijden in de Eredivisie de Alkmaarders weinig plezier hadden gebracht.

De ploeg van trainer John van den Brom had op eigen veld namelijk zelfs niet eens gescoord. In de vijftiende minuut werd daarmee afgerekend. Markus Henriksen was het eindpunt van een aanval die werd ingeleid door een combinatie tussen Mattias Johansson en Vincent Janssen.

Twee minuten later stond de 2-0 zelfs op het scorebord nadat Jeffrey Gouweleeuw na een corner raak had gekopt. Heracles, dat in de warming-up smaakmaker Oussama Tannane geblesseerd had zien afhaken, mocht van geluk spreken dat de schade niet groter was.

Het bevrijde AZ moest in het laatste kwartier nog even bibberen, toen invaller Jaroslav Navratil Heracles aan de aansluitingstreffer hielp. Maar de Almeloërs konden de nederlaag in de eerste wedstrijd van het seizoen op echt gras niet voorkomen. Sterker nog, Muamer Tankovic maakte na het missen van de nodige kansen in de 81ste minuut een einde aan alle illusies van Heracles.

Voor AZ was het een goede generale in de aanloop naar het Europa League-duel met Athletic de Bilbao, dat donderdag in Alkmaar aantreedt. Heracles blijft tweede, maar moet die plaats mogelijk zondag afstaan aan PEC Zwolle of Feyenoord.