Arnautovic maakt Oostenrijk euforisch in aanloop naar duel met Oranje

Reacties

Oostenrijk heeft voorlopig de macht gegrepen in de EK-groep van Oranje en daarmee een einde gemaakt aan een treurige balans. Tegen Noord-Macedonië verpestten Marko Arnautovic en co het feestje van Goran Pandev.

Arnautovic maakt Oostenrijk euforisch in aanloop naar duel met Oranje
© Pro Shots
Oostenrijk
Oostenrijk
3 - 1
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië

Pandev is al jaren de posterboy van het Noord-Macedonische voetbal. Uitgerekend de 37-jarige aanvaller, die in 2001 al zijn vuurdoop beleefde in de nationale ploeg, schreef na een klein half uur historie door de eerste goal van het land op een eindronde te maken. De routinier stond precies op de goede plaats om gestuntel in de Oostenrijkse defensie af te straffen. Met name de als international onervaren doelman Daniel Bachmann zag er slecht uit, terwijl ook David Alaba het onheil niet kon voorkomen.

Zonder echt goed te spelen had Oostenrijk het duel tot op dat moment wel onder controle. Het Alpenland, dat geen van zijn eerste zes EK-wedstrijden in winst had omgezet en in 2008 en 2016 de groepsfase niet overleefde, was in de achttiende minuut op voorsprong gekomen dankzij een fraaie treffer van Stefan Lainer, die bij het juichen op fraaie wijze Christian Eriksen steunde. Vooral het voorwerk van Martin Hinteregger - een crosspass van de linker- naar de rechterflank - was om door een ringetje te halen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bondscoach Franco Foda van Oostenrijk had zich geen betere start van het EK kunnen wensen; de tacticus ligt na een moeizame voorbereiding onder vuur. Na het doelpunt van Pandev moest Oostenrijk min of meer van voren af aan beginnen.

Erg veel indruk maakte de formatie van Foda aanvankelijk niet in de jacht op de 2-1. De bondscoach achtte het daarom vrij vroeg in de tweede helft nodig om Arnautovic in te laten vallen. Met het in stelling brengen van mede-invaller Michael Gregoritsch toonde de ex-speler van FC Twente meteen zijn waarde. Bij deze kans - een kopbal - werd Gregoritsch knap van scoren weerhouden door Stole Dimitrievski, maar de keeper van Noord-Macedonië kon na 78 minuten geen redding brengen op een inzet van dichtbij van de speler van FC Augsburg. De pass was van Alaba.

Noord-Macedonië speelde daarna va-banque en kreeg bij het scheiden van de markt het deksel op de neus: Arnautovic omspeelde Dimitrievski en zorgde voor Oostenrijkse euforie. Arnautovic reageerde niet bepaald ingetogen op zijn doelpunt: de aanvaller ging door het lint (zie foto onder) en moest zelfs in bedwang worden gehouden door Alaba. In 1990 (!) had Oostenrijk voor het laatst gewonnen op een eindronde, op het WK tegen de Verenigde Staten.

© Pro Shots

Het Alpenland vervolgt het toernooi donderdag tegen Nederland. Noord-Macedonië duelleert op diezelfde dag met Oekraïne. In Groep C gaat alle aandacht echter eerst uit naar Nederland - Oekraïne van zondagavond.

DE BEOORDELINGEN VAN OOSTENRIJK - NOORD-MACEDONIË:

Oostenrijk

Daniel Bachmann 5
Stefan Lainer 7
Aleksandar Dragovic 6
(46. Philipp Lienhart) 6
David Alaba 7
Martin Hinteregger 5,5
Andreas Ulmer 6
Konrad Laimer 6
(90+3. Julian Baumgartlinger) -
Marcel Sabitzer 7
Xaver Schlager 6
(90+4. Stefan Ilsanker) -
Christoph Baumgartner 6,5
(58. Michael Gregoritsch) 7
Sasa Kalajdzic 5,5
(59. Marko Arnautovic) 6,5

Bondscoach: Franco Foda 6,5

Noord-Macedonië

Stole Dimitrievski 5
Boban Nikolov 5,5
(63. Egzon Bejtulai) -
Stefan Ristovski 6
Darko Velkovski 5,5
Visar Musliu 5,5
(86. Milan Ristovski) -
Ezgjan Alioski 5,5
Enis Bardhi 6
(82. Ivan Trickovski) -
Arijan Ademi 6
Eljif Elmas 6
Goran Pandev 6,5
Aleksandar Trajkovski 6
(63. Tihomir Kostadinov) -

Bondscoach: Igor Angelovski 6

Scheidsrechter: Andreas Ekberg 7
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Oostenrijk
Meer over Oostenrijk
Meer Noord-Macedonië
Meer over Noord-Macedonië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.