Italië werkt met grote zege toe naar ontsnapping in kwalificatieserie

Italië heeft de zo belangrijke thuiswedstrijd tegen Noord-Macedonië gewonnen. Het team van Luciano Spalletti begint maandagavond als nummer twee van Groep C aan de beslissende wedstrijd tegen Oekraïne, dat evenveel punten heeft. Groepswinnaar Engeland maakte weinig indruk tegen Malta.

Italië
Italië
5 - 2
Noord-Macedonië

Italië moest in Rome vrijdagavond winnen om een goede uitgangspositie te creëren in de kwalificatiereeks waarin het lang problemen had. Door twee nederlagen tegen Engeland en een gelijkspel uit tegen Noord-Macedonië moest achtervolgd worden. Waar de Italianen begin september in Skopje nog veel moeite hadden met Noord-Macedonië (1-1), was dat in Stadio Olimpico anders. Al in de eerste helft liep La Squadra Azzurra uit naar een ruime voorsprong.

Matteo Darmian opende in de zeventiende minuut de score met een kopbal uit een voorzet van Giacomo Raspadori. Italië leek via een strafschop uit te lopen naar 2-0 na hands van Nikola Serafimov, maar Jorginho faalde. De spelverdeler schoot de bal wel erg slap in na een kenmerkend sprongetje.

Dankzij Federico Chiesa namen de Italianen in de fase voor rust alsnog meer afstand. De aanvaller van Juventus zorgde na een hakje van Nicolò Barella met een lage knal in de verre hoek voor de 2-0. In de extra tijd van de eerste helft sloeg Chiesa opnieuw toe, dit keer met wat mazzel. Zijn schot richting de verre hoek werd van richting veranderd en ging met een boog voorbij doelman Stole Dimitrievski het doel in: 3-0.

Italië kwam in de tweede helft minder sterk voor de dag, al had dat misschien ook te maken met de driedubbele wissel bij de bezoekers. Een van de invallers bracht vroeg in de tweede helft de spanning terug. Het was Jani Atanasov die voor de 3-1 zorgde. Even leek het de avond van Atanasov te worden in Rome. De middenvelder van Cracovia verraste Gianluigi Donnarumma in de 74ste minuut met een schot vanaf ruim twintig meter. De goalie stond aan de grond genageld en de bal eindigde in het doel: 3-2. Het zorgde voor schrik in Rome, maar een doemscenario bleef uit.

De Italianen haalden opgelucht adem na de 4-2 van Raspadori tien minuten voor het einde. Invaller Stephan El Shaarawy zorgde in de 94ste minuut met de 5-2 voor het slotakkoord. Italië kan gaan toewerken naar de wedstrijd tegen Oekraïne die wordt gespeeld in Leverkusen. Het onderling resultaat ten opzichte van de Oekraïners is vooralsnog in het voordeel van Italië, een gelijkspel op Duitse bodem volstaat dus.

Engeland
Engeland
2 - 0
Malta
Malta

Na een indrukwekkend eerbetoon aan de in oktober overleden legende Sir Bobby Charlton begon Engeland vanzelfsprekend met veel aanvallende intenties aan het duel met Malta. De bezoekers hadden in hun eerdere zeven wedstrijden in deze kwalificatiereeks al achttien treffers geïncasseerd en slechts twee keer gescoord. De vroege openingstreffer sloot aan op het verwachte beeld van eenrichtingsverkeer. Phil Foden zag ruimte om te versnellen en diens lage voorzet werd door verdediger Enrico Pepe ongelukkig in eigen doel gewerkt: 1-0.

Malta hield de Engelsen vervolgens verrassend genoeg aardig in bedwang. Het meest opzienbarende moment in het restant van de eerste helft was de vermeende schwalbe van Harry Kane, die tot zijn frustratie geel kreeg voor die actie. Bondscoach Gareth Southgate kon niet anders dan constateren dat zijn team in een te laag tempo speelde om een monsterscore te bewerkstelligen. Pas na wissels leek Engeland te versnellen. De 21-jarige Chelsea-aanwinst Cole Palmer viel in voor zijn interlanddebuut en kon een kwartier voor het einde voor het eerst van dichtbij meejuichen bij een treffer van The Three Lions. Na een tikje breed van Bukayo Saka scoorde Kane van dichtbij: 2-0.

Nog geen twee minuten later leek Declan Rice de 3-0 te maken, maar door de treffer van de Arsenal-middenvelder ging een streep na ingrijpen van de VAR. Het bleef bij 2-0 op wat voor velen op Wembley toch een wat teleurstellende avond was. Het gebrek aan dreiging was opvallend. De Engelsen hadden voor het eerst sinds november 2017 zelfs geen schot op doel gehad in de eerste helft.