Ajax ziet Standard Luik zegevieren in doelpuntrijke ouverture

Standard Luik is het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League begonnen met een overwinning. De mogelijke tegenstander van Ajax in de derde Champions League-voorronde was in de bijzonder vermakelijke openingswedstrijd van de Belgische competitie op het eigen Sclessin met 3-2 te sterk voor AA Gent.

Voor het Standard van trainer Michel Preud'homme - de ex-trainer van FC Twente die deze zomer terugkeerde bij Les Rouches - begon het seizoen al vorige week. In de strijd om de Super Cup werd met 2-1 verloren van het Nederlands getinte Club Brugge, de regerend landskampioen. De nummer twee van vorig seizoen zette die nederlaag in de seizoensouverture dus recht, tegen de nummer vier van de afgelopen jaargang.

Standard begon prima en kwam al na tien minuten op voorsprong. Op de counter werd Moussa Djenepo weggestuurd. Hij nam de bal wat moeizaam mee en wachtte even op hulp van zijn medespelers, maar toen die uitbleef schoot hij de bal via de binnenkant van de paal binnen: 1-0. Standard creëerde daarna genoeg kansen op de 2-0, maar kreeg het deksel op de neus toen Roman Yaremchuk op slag van rust de gelijkmaker binnenschoot.

Direct na rust nam Gent het heft nadrukkelijk in handen, maar dit keer waren het de bezoekers die de rekening betaalden voor het missen van de kansen. Standard-aanvoerder Paul-José M'Poku werd in de zestien gevloerd en benutte de penalty zelf feilloos: 2-1. De frustratie bij Gent was echter groot, omdat Luis Pedro Cavanda bij de aanval in aanloop naar die overtreding buitenspel had gestaan, maar de treffer werd niet afgekeurd. Kort na de 3-1 van Renaud Emond bracht invaller Stallone Limbombe de spanning nog even terug, maar verder kwam Gent niet.

Paul-José M'Poku schiet vanaf de stip de 2-1 binnen voor Standard.

Daarmee is het seizoen prima begonnen voor Standard, dat in de derde voorronde van de Champions League dus mogelijk tegen Ajax speelt. De Amsterdammers wonnen de heenwedstrijd in de tweede voorronde woensdag in eigen huis met 2-0 van Sturm Graz, komende woensdag is de return. Als Ajax stand houdt in Oostenrijk wacht een dubbele ontmoeting met Standard. De winnaar van dát tweeluik plaatst zich voor de play-offs, de laatste horde voor de groepsfase.