Hoe Earnest Stewart deze zomer PSV nóg sterker wil maken
PRO

Hoe Earnest Stewart deze zomer PSV nóg sterker wil maken

Terwijl het EK nog moet beginnen en PSV-fans nog altijd in een kampioensroes zitten, is Earnest Stewart al druk bezig de spelersgroep voor komend seizoen vorm te geven. Net als vorig jaar zal er worden geïnvesteerd en de kwaliteit in de selectie worden verhoogd.

Earnest Stewart werd vorig jaar geroemd om zijn daadkrachtige handelen tijdens de transferzomer. Mede daardoor pakte PSV afgelopen seizoen zijn 25ste landstitel. De technisch directeur zei echter ook al dat hij meerdere windows nodig zou hebben om de selectie kwalitatief op het niveau te krijgen dat hij – plus de directie en de trainersstaf – bij PSV voor ogen heeft. Fans mogen dus opnieuw het nodige verwachten.

Met de technische staf al aan boord – vorig jaar moest Stewart een opvolger vinden voor Ruud van Nistelrooij – en een behoorlijk raamwerk qua selectie staat de Amerikaan er al een stuk beter voor. Temeer omdat, in tegenstelling tot vorig seizoen, nu ook al duidelijk is dat PSV in de (vernieuwde) Champions League uitkomt en al op voorhand een bedrag van ongeveer veertig miljoen euro aan basispremies tegemoet kan zien.

Toch zullen de schijnwerpers wederom op Stewart gericht zijn de komende periode. De markt zal door het EK waarschijnlijk wat later op gang komen, maar de Amerikaan kan al het nodige doen en heeft inmiddels ook al het nodige gedaan. En als de voortekenen niet bedriegen, kan opnieuw een doortastend optreden van de technisch directeur worden verwacht.

De doelstellingen bij PSV zijn ook voor komend seizoen volstrekt helder. Het beter doen dan vorig seizoen waarin tal van records werden verbroken of geëvenaard, lijkt een utopie. 91 punten, het beste resultaat in de clubhistorie, met een doelsaldo van +90 – een evenaring van Ajax in 1997/98 – dat zal PSV waarschijnlijk niet zo snel opnieuw halen. Enkel de tijd zal uitwijzen hoe historisch het afgelopen seizoen van PSV eigenlijk was.

Bij PSV heerst bij de raad van commissarissen en de directie naast flinke ambitie ook realiteitszin. De Eindhovenaren hoeven het gat naar de Europese top niet te dichten, dat is namelijk gezien het verschil in de budgetten niet realistisch. Wél moet PSV opnieuw kampioen worden (weer Champions League halen), de beker winnen en overwinteren in de Champions League. Het liefst doet PSV het op dat podium wél beter dan vorig seizoen toen het onnodig in de achtste finale door CL-finalist Borussia Dortmund werd uitgeschakeld.

Investeren is dus opnieuw het devies in Eindhoven. En achter de schermen is dat ook een woord dat veel wordt gehoord bij PSV.

Peter Bosz heeft laten zien hoe snel hij van een goede selectie een geoliede aanvalsmachine kan maken en voor komend seizoen geldt dat hij niet helemaal opnieuw hoeft te beginnen met het ‘indoctrineren’ van zijn spelers wat die offensieve speelwijze betreft. Wél is al duidelijk dat Bosz in alles nóg meer van zijn voetballers zal eisen. De nummer één moet immers altijd denken als de nummer twee. Temeer tegenstanders het aanvallende spel met hoge intensiteit van PSV inmiddels goed kennen en zich daar beter op zullen instellen dan vorig seizoen.

Om de doelstellingen toch te realiseren, de aanval van concurrenten af te slaan en het in de uitvoering, zeker internationaal, nog beter te doen, heeft Bosz in elk geval een kwalitatief goede en brede selectie nodig. En eigenlijk één die nog weer beter is dan die van vorig seizoen. Dat besef is er bij Stewart en de rest van de directie ook.

In dat opzicht sloeg Stewart na het kampioenschap al twee zeer belangrijke slagen. Met het binnenhouden van Malik Tillman – hij tekende een contract voor vier jaar – en de contractverlenging van Ismael Saibari tot medio 2029 heeft Bosz komend seizoen weer twee krachtige, multifunctionele en zeer talentvolle middenvelders tot zijn beschikking die eigenlijk alleen maar beter kunnen worden.

Er zal tot het eind van de window, begin september, nog genoeg gebeuren en Stewart zal de selectie zeker niet voor de start van de voorbereiding op 1 juli helemaal op orde hebben. Het raamwerk moet dan wel staan en met Tillman en Saibari geeft de technisch directeur duidelijke signalen af over wat hij met de PSV-selectie beoogt.

Hoe de zaken er verder op dit moment in elke linie voor staan, zetten we hieronder op een rijtje:

DE KEEPERS

Dit artikel helemaal lezen

Word dan nu lid van VI PRO voor maar €6,- per maand. Mis niets van de laatste transfernieuwtjes met extra inzichten. Onze clubwatchers zitten kort op de bal om jou als eerste te vertellen over aanstaande transfers.

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve VI PRO-artikelen, -video’s en -podcasts
- Exclusieve analyses en inzichten
- Exclusieve interviews met spelers en trainers

Dit artikel helemaal lezen

Word dan nu lid van VI PRO voor maar €6,- per maand. Mis niets van de laatste transfernieuwtjes met extra inzichten. Onze clubwatchers zitten kort op de bal om jou als eerste te vertellen over aanstaande transfers.

Met VI PRO krijg je:
- Exclusieve VI PRO-artikelen, -video’s en -podcasts
- Exclusieve analyses en inzichten
- Exclusieve interviews met spelers en trainers

Per maand voor   €10,-   

€6,-

Gerelateerde artikelen