Ajax wordt rijker en rijker: al bijna 68 miljoen euro opgehaald in Europa

Reacties

De financiële voorsprong op de Nederlandse concurrentie wordt door het succes in de Champions League alleen nog maar groter voor Ajax. De ploeg van Erik ten Hag stelde woensdag al overwintering veilig en heeft al bijna 68 miljoen euro opgehaald in Europa.

Ajax wordt rijker en rijker: al bijna 68 miljoen euro opgehaald in Europa
© Pro Shots
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
1 - 3
Ajax
Ajax

Het grootste gedeelte van dit bedrag had Ajax al een tijdje in de boeken staan. Al voor de eerste wedstrijd was de Nederlandse kampioen immers reeds verzekerd van ruim 36 miljoen euro aan inkomsten. De startpremie bedraagt 15,64 miljoen euro en via de coëfficiëntenlijst ontving Ajax liefst 20,466 miljoen euro. Dat was al een heel aardig begin.

In de groepsfase maakt de ploeg van Ten Hag Ajax nog rijker. Voor iedere zege in de poule keert de UEFA namelijk 2,8 miljoen euro uit. Ajax won al viermaal en verzamelde zo al 11,2 miljoen euro. Het ticket voor de knock-outfase brengt bovendien nog een bonus van 9,6 miljoen euro met zich mee. Zo werd er in het Signal Iduna Park in een klap 12,4 miljoen euro verdiend.

Naast de premies behoren de recettes en geld uit de market pool ook tot de Europese verdiensten van Ajax. Deze bedragen staan niet vast en zijn ook afhankelijk van enkele factoren. Gekeken naar eerdere jaarverslagen is vast te stellen dat Ajax aan de drie thuiswedstrijden in de groepsfase van de Champions League zo'n zes miljoen euro overhoudt aan recettes. In de knock-outfase komt er nog minstens één thuiswedstrijd, dus wéér twee miljoen euro extra, bij. We gaan er voor het gemak maar even van uit dat het stadion voor de komende twee Europese thuisduels gewoon gevuld mag blijven.

Het bedrag uit de market pool laat zich nog moeilijker vangen, omdat de cyclus van de tv-rechten vorig seizoen afliep. Om de drie jaar verkoopt de UEFA de rechten, waarna de Europees spelende clubs het geld dat de nationale televisiezenders hebben betaald, verdelen. In de vorige cyclus (2018-2021) lag het bedrag in de Champions League ontzettend laag, rond de twee miljoen euro. Geschat wordt dat Ajax nu drie miljoen euro uit de market pool haalt.

In het seizoen 2018/19 bereikte Ajax de halve finale van de Champions League. Destijds hielden de Amsterdammers ruim 95 miljoen euro over aan het avontuur in het miljardenbal. 

Europese inkomsten Ajax tot dusver
Startpremie 15,64 miljoen
Coëfficiëntenpremie 20,466 miljoen
Winstpremies 11,2 miljoen
Recettes 8 miljoen*
Market pool 3 miljoen**
Premie voor overleven groepsfase 9,6 miljoen
Totaal 67,906 miljoen
Nog te verdienen premies
Per gewonnen duel (groepsfase) 2,8 miljoen
Per gelijkspel (groepsfase) 0,93 miljoen
Kwartfinale 10,6 miljoen
Halve finale 12,5 miljoen
Finale 15,5 miljoen
Eindzege 4,5 miljoen

* = één extra thuiswedstrijd in de knock-outfase al meegerekend
** = geschat bedrag

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.