Ajax overwintert in Champions League na heet avondje in Dortmund

Ajax is al zeker van een plaats in de achtste finales van de Champions League. Op een heet avondje in Dortmund sloegen de Amsterdammers in de slotfase toe.

Borussia Dortmund
1 - 3
Ajax
Ajax

Ajax-coach Erik ten Hag voorspelde vooraf dat Dortmund 'overgemotiveerd' zou zijn na de 4-0 afstraffing in de Johan Cruijff Arena. De Duitsers misten dan wel sterspeler Erling Haaland, maar begonnen stormachtig aan de wedstrijd in het Signal Iduna Park. Mats Hummels was al vroeg gevaarlijk met het hoofd en even later kreeg Jude Bellingham een enorme kopkans na een uitglijder van Lisandro Martínez.

Na een moeizaam eerste kwartier kwam Ajax beter in de wedstrijd en namen Steven Berghuis en Ryan Gravenberch het doel van de thuisploeg onder vuur. In de 29ste minuut volgde er een flinke opsteker. Hummels kwam ter hoogte van de middenlijn met zijn noppen vooruit hard inglijden op Antony. Die werd niet vol geraakt, maar arbiter Michael Oliver vond dat Hummels dusdanig veel risico nam met zijn tackle dat rood op zijn plaats was. De VAR ging mee in dat oordeel. Het ongeloof daarover was enorm bij Dortmund.

De thuisploeg leek echter alleen maar meer energie te krijgen door die beslissing. Acht minuten na de rode kaart dook Bellingham weer op in het strafschopgebied van Ajax, waar hij licht werd aangeraakt door het been van Noussair Mazraoui. Op aanraden van de VAR gaf Oliver er een strafschop voor. Die werd benut door Marco Reus, al zat Remko Pasveer er nog dichtbij: 1-0.

Ajax had nog een klein uur om met een man meer op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Om die te forceren bracht Ten Hag in de rust al Davy Klaassen voor Edson Álvarez, die al geel op zak had en geschorst is voor het duel met Besiktas. Uitgerekend Klaassen was in de tweede helft dicht bij een doelpunt, maar hij kreeg zijn hoofd net niet goed tegen de bal uit een indraaiende voorzet van Antony.

De voorzetten van de Braziliaanse rechtsbuiten bleken wel de sleutel voor de ommekeer. In de 72ste minuut verlengde Marin Pongracic de bal richting de tweede paal, waar Dusan Tadic van dichtbij kon binnenwerken: 1-1. Na die bevrijdende treffer pakten de bezoekers door. In de 83ste minuut leidde dat ook tot de 1-2. Antony legde de bal op het hoofd van Sébastien Haller, die knap alweer zijn zevende Champions League-doelpunt van dit seizoen in de verre hoek knikte.

In de 93ste minuut was het slotakkoord nog voor Klaassen. De middenvelder werkte - andermaal op aangeven van de uitblinkende Antony - de 1-3 binnen. Ajax is zo na vier speelronden al zeker van overwintering in de Champions League, voor het eerst sinds het seizoen 2018/19.