Ajax-opponent Villa laat twee gezichten zien, glansrol Branthwaite verdampt

Aston Villa heeft zaterdag een belangrijke zege op Nottingham Forest geboekt. De komende tegenstander van Ajax in de Conference League verstevigde daarmee de plaats in de topvier van de Premier League, al ging dat uiteindelijk minder makkelijk dan het aanvankelijk leek. Jarrad Branthwaite was trefzeker voor Everton, maar stapte toch balend van het veld. Een overzicht van de zaterdagmiddag-duels in Engeland.

Aston Villa
Aston Villa
4 - 2
Nottingham Forest

Vrijdag kwam Villa als volgende opponent van Ajax uit de loting en de Amsterdamse scouts zagen de belangrijke spelers uit de ploeg van manager Unai Emery schitteren in de eerste helft. Al na vier minuten was het raak toen Ollie Watkins binnentikte. Zijn veertiende Premier League-goal van dit seizoen werd ingeleid door een prima steekbal van John McGinn en een al even fraaie actie van Leon Bailey (zie alle goals onderaan).

Forest, dat zonder de geblesseerde voormalige PSV'er Ibrahim Sangaré aantrad, kreeg alle hoeken van het Villa Park te zien. Na enkele grote kansen was het na een klein half uur al 2-0. Middenvelder Douglas Luiz was het eindstation van een fraaie aanval.

Nog voor rust maakte Luiz ook de 3-0. Dit keer kopte hij raak op aangeven van McGinn. Het was voor de middenvelder al zijn negende goal van dit seizoen, treffers die ook nog eens allemaal in thuiswedstrijden werden gemaakt. Alleen Mohamed Salah van Liverpool scoorde vaker in eigen stadion (elf keer). Veelzeggend is dat de middenvelder dus net zo vaak in thuisduels scoorde als Man City-goalgetter Erling Haaland.

Op slag van rust liet Villa een eerste steekje vallen. Moussa Niakhaté kon bij een corner uiteindelijk de bal met zijn borst binnenlopen. Direct na rust was vervolgens geen sprake meer van een makkelijk middagje. Forest, dat liefst drie keer wisselde in de rust, kwam al snel op 3-2. Invaller Divock Origi bediende met een knappe steekbal Morgan Gibbs-White. Zijn handige wippertje was doeltreffend. Bij een grote kans voor Anthony Elanga bleek vervolgens dat Villa defensief kwetsbaar kan zijn.

Meer schade bleef de ploeg van Emery wel bespaard. Youri Tielemans gaf al een signaal af, hij raakte de paal. Naarmate het tweede bedrijf vorderde, herstelde Villa de verhoudingen. Gepruts in de Forest-opbouw bleek vervolgens de aanleiding voor de 4-2. Zoals altijd zette Watkins vol druk, waardoor hij uiteindelijk kon afleggen op Bailey. De aanvaller liep de bal in een leeg doel. Daar bleef het bij, waardoor Villa nu vijf punten voorsprong heeft op nummer vijf Tottenham Hotspur en dus uitstekende zaken deed in de race om de Champions League-tickets. Op 7 en 14 maart is Ajax de tegenstander. Tussen die twee wedstrijden in, staat voor Villa uitgerekend het belangrijke duel met Tottenham op het menu.

Brighton & Hove Albion
1 - 1
Everton
Everton

Voor het eerst in negen Premier League-duels leek Everton weer eens te winnen, maar een zeer late goal van Lewis Dunk voorkwam dat. Bij de zo geplaagde ploeg van Sean Dyche was voormalig PSV-verdediger Branthwaite hard op weg matchwinner te worden. Voor rust toonde hij als verdedigingsleider dat het niet zo gemakkelijk is om te scoren tegen The Toffees. Na de pauze moest het Brighton van basisklanten Jean Paul van Hecke, Bart Verbruggen en invaller Joël Veltman ook nog toezien hoe Branthwaite aan de andere kant belangrijk was. Een afvallende bal viel voor zijn voeten en de verdediger knalde de bal zeer fraai in de bovenhoek: 0-1 (zie goal hieronder).

Ondanks een rode kaart voor Brighton-middenvelder Billy Gilmour bleek het niet de winnende goal voor Everton. Vijf minuten in blessuretijd kopte de mee naar voren gekomen Dunk alsnog de gelijkmaker binnen, waardoor Branthwaite met een kater van het veld stapte.

Crystal Palace
3 - 0
Burnley
Burnley

Op Selhurst Park bleek een rode kaart voor Josh Brownhill cruciaal. Hij werd tien minuten voor rust weggestuurd voor een overtreding op de doorgebroken Jefferson Lerma. Doelman James Trafford bracht zijn ploeggenoot met een veel te risicovolle bal in de opbouw flink in de problemen.

Voor rust scoorde Palace nog niet, maar na 68 minuten was het verzet van de ploeg van Vincent Kompany gebroken. Chris Richards kopte al vallend raak. Kort daarna viel de beslissing al. Jordan Ayew, bij de 1-0 nog aangever, gleed de 2-0 binnen. Uit een strafschop zorgde Jean-Philippe Mateta voor de eindstand, een eretreffer van David Fofana werd immers afgekeurd vanwege buitenspel. Zo won Oliver Glasner zijn eerste duel dat hij bij Palace als manager op de bank zat. Burnley is inmiddels al acht competitieduels zonder zege en stevent op degradatie af.

Het verslag van Manchester United-Fulham lees je hier.