Waarom Onana niet en Martínez wel geschorst is na geel in penaltyserie

Reacties

De kaartenregel rondom strafschoppenseries was niet heel bekend, bijzonder genoeg kwam het afgelopen week opeens tweemaal voor. Zowel Emiliano Martínez (Aston Villa) en Andre Onana (Manchester United) kreeg in een penaltyserie een tweede kaart, zonder van het veld gestuurd te worden. Waar Martínez alsnog geschorst is, geldt dat echter niet voor de keeper met een verleden bij Ajax.

Waarom Onana niet en Martínez wel geschorst is na geel in penaltyserie
© Pro Shots

Donderdag liet scheidsrechter Ivan Kruzliak de fans van Aston Villa en met name Martínez schrikken. Wegens provocerende gebaren tijdens de penaltyserie tegen Lille kreeg hij een gele kaart, de tweede van zijn wedstrijd. De scheidsrechter uit Slowakije gebaarde echter meteen dat Martínez niet van het veld hoefde. Later werd duidelijk dat kaarten in een penaltyserie niet meetellen met die in reguliere speeltijd en verlenging.

Zo mocht Martínez blijven staan én de beslissende strafschop stoppen. Wel werd hij achteraf geschorst, zo werd bevestigd door de UEFA. Martínez had namelijk in totaal drie gele kaarten gekregen. Onana had in de bekerwedstrijd tegen Coventry City zijn eerste gele kaart vlak voor het einde van de reguliere speeltijd gekregen en ging tijdens de penaltyserie dus opnieuw op de bon. Door de recente gebeurtenissen was Onana op de hoogte van de regelgeving.

Met dit gebaar provoceerde Aston Villa-keeper Emiliano Martínez volgens de arbitrage het publiek van Lille in de kwartfinale van de Conference League.
© Pro Shots
Met dit gebaar provoceerde Aston Villa-keeper Emiliano Martínez volgens de arbitrage het publiek van Lille in de kwartfinale van de Conference League.

'Ik kende de regels', vertelde hij achteraf op het clubkanaal van Man Utd. 'Toen de wedstrijd voorbij was en de strafschoppenserie begon, vertelde de scheidsrechter dat de eerste gele kaart niet meer gold. Het was als een nieuwe start.' Toch had Onana eigenlijk moeten vrezen, want in het FA Cup-toernooi geldt de regel dat je bij een totaal van twee gele kaarten in het toernooi wordt geschorst.

De tweede gele kaart voor Onana zorgt er echter niet voor dat de goalie de finale tegen Manchester City moet missen. De regel van uitsluitingen voor verzamelde gele kaarten eindigt immers in de kwartfinale van de FA Cup, behalve als de gele kaarten in één duel, zonder penaltyserie, worden uitgedeeld. Onana kan zijn heldenrol in de halve finale, hij stopte de strafschop van Callum O'Hare, dus een vervolg geven in de finale tegen stadgenoot Man City.

Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.