Ajax houdt punt over aan krankzinnig spektakelstuk op Stamford Bridge

Chelsea - Ajax is dinsdagavond uitgemond in een ronduit krankzinnig spektakelstuk. De Amsterdammers kwamen in de Champions League-kraker met 1-4 voor, kregen in één minuut tijd liefst twee rode kaarten, lieten de gastheren helemaal terugkomen, maar hielden met negen man uiteindelijk knap stand.

Chelsea
Chelsea
4 - 4
Ajax
Ajax

Voor het allereerste Ajax-bezoek ooit aan Stamford Bridge koos trainer Erik ten Hag voor exact dezelfde basisformatie als afgelopen vrijdag, en daarmee dus voor het team dat tijdens de 2-4 zege bij PEC Zwolle twee gezichten toonde. Dat betekende dat Noussair Mazraoui op rechtsback weer de voorkeur kreeg boven Sergiño Dest en Edson Álvarez eveneens op de bank moest plaatsnemen. In de voorgaande Champions League-duels koos Ten Hag nog voor een defensief blok op het middenveld - met Álvarez naast Lisandro Martínez, achter nummer 10 Donny van de Beek - maar daar stapte hij nu vanaf.

De reservebeurt van de Mexicaan betekende dat de aanvallender ingestelde Van de Beek dinsdag naast Martínez speelde, terwijl Hakim Ziyech op 10 stond en er voorin daardoor plek was voor Quincy Promes, Dusan Tadic én David Neres. Daarmee werd de Braziliaan beloond voor zijn bloedvorm van de laatste weken: tegen PEC scoorde hij tweemaal, een week eerder was hij ook al één keer trefzeker in de met 4-0 gewonnen Klassieker tegen Feyenoord.

Sensationeel
In die behoorlijk offensieve opstelling kende Ajax tegen de nummer vier van de Premier League een absolute droomstart, in een ronduit zinnenprikkelende eerste helft. Na iets meer dan één minuut kreeg Ajax op de linkerflank al een vrije trap, na een overtreding op Nicolás Tagliafico. Die vrije trap werd door Promes vervolgens voor het doel geslingerd, waarna de meeverdedigende spits Tammy Abraham de bal met zijn scheenbeen ongelukkig in zijn eigen doel werkte. Maar zo snel als die voorsprong plotseling verscheen, zo rap verdween-ie ook weer.

Tussen die openingsgoal en het moment waarop Chelsea aan de overkant een penalty toegewezen kreeg, zaten namelijk niet meer dan exact 66 seconden. Joël Veltman bracht Christian Pulisic in het strafschopgebied ten val met een totaal onnodige sliding, de scheidsrechter wachtte nog even voordeel af, maar wees even later toch naar de stip, omdat dat voordeel er niet kwam. Jorginho benutte het buitenkansje ijskoud voor 1-1.

Smullen
Ook na die twee razendsnelle doelpunten bleef het smullen in Londen. Na een steekpassje van Mateo Kovacic mocht Abraham na een klein kwartiertje ongehinderd doorlopen richting Ajax-keeper Andre Onana, maar nadat hij extreem overtuigend had afgerond, ging de vlag alsnog (terecht) omhoog voor buitenspel. Direct daarna verstuurde Daley Blind een prachtige dieptepass richting Dusan Tadic, die de bal controleerde en vervolgens met links hard over joeg. Over het algemeen had Ajax het betere van het spel, en dat resulteerde dan ook in een ruime voorsprong bij rust.

Daarbij was Ziyech de grote roerganger. Eerst gaf hij met links een fenomenale, indraaiende voorzet op Promes, die de bal nét na de stuit knap achter goalie Kepa Arrizabalaga kopte. Het moment leek verdacht veel op de afgekeurde goal die Promes in het eerste duel met Chelsea maakte, maar dit keer oordeelde de VAR dat de aanvaller net géén buitenspel stond. Ajax had daarna de pech dat Abraham een nieuwe Amsterdamse standaardsituatie vanaf de zijkant naast zijn eigen doel werkte, maar het bleek voor Chelsea uitstel van executie.

Tien minuten voor rust nam Ziyech in de buurt van de cornervlag namelijk een vrije trap, die hij met een boog richting de tweede paal schoot. Het zal niet als schot op doel zijn bedoeld, maar het leverde wél een derde Ajax-treffer op. De bal belandde via de binnenkant van de paal namelijk in het gezicht van Kepa, die tot zijn schrik zag hoe ook híj een eigen doelpunt achter zijn naam kreeg: 1-3. Dat betekende overigens een unicum, het was voor het eerst in de historie van de Champions League dat de Londenaren in een thuiswedstrijd drie tegengoals moesten slikken in een eerste helft. Ook het slotwoord van de eerste helft was voor Ajax, maar na een snelle counter via Neres, Tadic en Promes, schoot Martínez de bal hoog over.

Wie dacht dat de storm in de tweede helft wel wat zou gaan liggen, kwam bedrogen uit, want Chelsea startte ijzersterk. De toch bepaald niet fijnbesnaarde centrumverdediger Kurt Zouma slalomde zich binnen een minuut al met enorme stappen een weg naar voren, maar zijn schot van net buiten de zestien ging hoog over. Na nog wat halve Londense kansen kwam de door Veltman gehinderde Abraham wederom één-op-één met Onana, maar dit keer redde de Kameroener.

Langzaam maar zeker verloor Ajax de grip op de wedstrijd totaal, maar net op het moment dat de aansluitingstreffer niet uit leek te kunnen blijven, werd het doodleuk 1-4. Chelsea speelde een overtalsituatie niet goed uit, op de counter sloeg Ajax dodelijk toe. Ziyech bereikte Van de Beek, die de bal in de zestien controleerde en met een droge knal in de lange hoek voor de beslissing leek te zorgen. Niets bleek echter minder waar, in een ongekend laatste kwart van de wedstrijd. Eerst tikte César Azpilicueta (op het randje van buitenspel) de 2-4 binnen, maar dat was slechts het begin.

Krankzinnig
In een krankzinnige en dramatische 68ste minuut ging het duel namelijk volledig op z'n kop. Blind was te laat met een tackle op Abraham, terwijl hij al geel op zak had. De Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi gaf voordeel, uit de aanval die volgde kwam de bal in de zestien tegen de hand van Veltman, die óók al een gele kaart had gekregen. Rocchi wees direct naar de stip, gaf daarna alsnog Blind zijn tweede gele kaart, om vervolgens datzelfde te doen bij Veltman, waardoor Ajax plotseling met negen man verder moest.

Nadat Jorginho ook zijn tweede strafschop feilloos benutte (3-4) greep Ten Hag direct in. Aangezien zijn elftal nog twintig minuten moest zien te overleven met twee man minder én geen centraal verdedigingsduo meer binnen de lijnen had staan, bracht hij Perr Schuurs en Edson Álvarez voor Ziyech en Neres. Vanaf dat moment telde nog maar één ding: overleven. Dat lukte deels, want Chelsea produceerde vrijwel direct de gelijkmaker.

Een paar minuten na de aansluitingstreffer kopte Zouma de bal uit een corner tegen de lat, maar de ingevallen jongeling Reece James stond op de goede plek om de rebound binnen te rammen: 4-4. Even later leek het erop dat Azpilicueta zelfs de 5-4 binnenschoot, maar uit tv-beelden bleek dat Abraham in aanloop naar die treffer (weliswaar onbedoeld) hands maakte, waardoor Rocchi die treffer afkeurde.

Met twee man minder kreeg Ajax in de slotminuten zelfs nog een kans op een doelpunt. Álvarez schoot vanaf de rand van de zestien, maar Kepa redde knap. Daarna kwamen de mannen van Ten Hag nog drie keer goed weg. Invaller Hudson-Odoi mikte van afstand net naast, kort daarna redde Onana werkelijk magistraal op een knal van de eveneens in het veld gekomen Batshuayi, de Belg schoot in de dying seconds nog voorlangs. De 5-4 viel uiteindelijk niet meer, ook niet in de slechts vier minuten blessuretijd, waardoor Ajax alsnog als morele winnaar van het veld stapte, na een werkelijk bizarre voetbalavond.