Ajax is nog genadig voor Feyenoord in extreem eenzijdige Klassieker

Reacties

Ajax heeft Feyenoord zondag op een vernederende nederlaag getrakteerd. De Rotterdammers mochten zelfs van geluk spreken dat De Klassieker er niet een van historische proporties werd. Na een pijnlijke 4-0 ruststand toonden de Amsterdammers na rust genade met de rivaal, die naar plek twaalf is gezakt.

Ajax is nog genadig voor Feyenoord in extreem eenzijdige Klassieker
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Het kwam in de bespiegelingen vooraf al voorbij: zelden was het verschil tussen beide rivalen na tien speelronden zo groot als dit seizoen: twaalf punten. Als nummer elf was er in Rotterdam dan ook weinig hoop op een stunt, al had Ajax met een moeizame zege bij RKC Waalwijk (1-2) en de eerste nederlaag van het seizoen tegen Chelsea (0-1) niet de beste week achter de rug. De aanloop van Feyenoord naar het bezoek aan De Arena was echter nog veel slechter. Desondanks zag trainer Jaap Stam aanknopingspunten. 'Tegen FC Porto werden we ook kansloos geacht.'

Een stunt in de Johan Cruijff Arena zat er echter geen moment in. Feyenoord oogde weerloos en legde Ajax geen strobreed in de weg. De makkelijk combinerende en veelvuldig van positie wisselende Amsterdammers walsten in de openingsfase dan ook over de rivaal heen. Bij de eerste de beste aanval was het al meteen raak. De door Rick Karsdorp uit het oog verloren Quincy Promes bereikte Dusan Tadic, die Hakim Ziyech vrij voor Kenneth Vermeer zette. De ex-Ajacied kon niet voorkomen dat de bal via zijn hand tergend langzaam in het doel rolde.

Nicolás Tagliafico zette Ajax al na zeven minuten op de snelste 2-0 voorsprong ooit tegen Feyenoord in de Eredivisie.
Nicolás Tagliafico zette Ajax al na zeven minuten op de snelste 2-0 voorsprong ooit tegen Feyenoord in de Eredivisie.

De toon was gezet in wat voor Feyenoord een pijnlijke aangelegenheid zou worden. Zes minuten later volgde de volgende dreun toen David Neres naar binnen trok, Nicolás Tagliafico aanspeelde en de Argentijn de bal via Vermeer in het doel werkte. Voor de Braziliaan betekende het de bekroning van zijn rentree in de basis. Trainer Erik ten Hag koos er in tegenstelling tot de topper tegen PSV en de duels in de Champions League namelijk voor om niet Edson Álvarez maar Donny van de Beek als controleur op het middenveld te zetten naast Lisandro Martínez.

Dat de verdedigende variant met Álvarez niet uit de kast werd gehaald voor De Klasssieker, was tekenend voor het kwaliteitsverschil dat in Amsterdam nadrukkelijk aan het licht kwam. Al snel na de 2-0 hadden Promes en Tadic kunnen profiteren van de enorme ruimtes achterin, maar beide keren liep het goed af voor Feyenoord. Zelf konden de Rotterdammers ondanks het opstellen van Luciano Narsingh als rechtsbuiten, de rentree van Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis als middenvelder nauwelijks een vuist maken tijdens de korte periodes van balbezit.

Juist toen Feyenoord een teken van leven had gegeven middels een wegens buitenspel afgekeurde treffer van Jens Toornstra, gaf Ajax weer wat gas en liep het nog voor rust uit naar de pijnlijke 4-0 tussenstand. In de 37ste minuut stiftte Neres de bal over Vermeer na een één-twee met Tadic, drie minuten later verscheen ook Van de Beek op het scorebord nadat hij de bal gelukkig op het hoofd had gekregen. Vermeer redde nog op een schot van Promes, maar was geklopt toen de middenvelder een afzwaaier van Sergiño Dest tot assist promoveerde.

Het 'tien, tien, tien' schalde op dat moment al door De Arena en een verbetering van de grootste Ajax-zege ooit in De Klassieker (6-0, 8-2) leek zeker mogelijk. Met Renato Tapia als vervanger van de geblesseerde Berghuis kwam Feyenoord het eerste kwartier na rust echter schadevrij door. Kansen waren er wel voor Neres en Van de Beek, maar het vijfde doelpunt van de Amsterdammers liet op zich wachten. Ook toen Ziyech na een uur in kansrijke positie mocht aanleggen voor een vrije trap; de bal ging rakelings voorlangs. 

Stam had met Sam Larsson voor Leroy Fer toen al zijn tweede wissel gebruikt, maar veel effect sorteerde het allemaal niet. Feyenoord kwam maar zelden in de buurt van de werkeloos toekijkende Andre Onana, terwijl de echte scherpte bij Ajax er toch wel vanaf was naarmate de tweede helft vorderde. Zo speelden Jørgensen en Luis Sinisterra een kansrijke tegenstoot een kwartier voor tijd niet goed uit. Ook Ajax, waar Ten Hag de kans greep om Ryan Gravenberch speeltijd te gunnen als vervanger van Ziyech, was in de laatste fase te slordig.

Een historische uitslag bleef dus uit, ook na de entree van Álvarez en Lassina Traoré. Desondanks was het een vernederende en pijnlijke Klassieker voor Feyenoord, dat al sinds 2005 wacht op een zege in De Arena. De Rotterdammers kijken nu tegen een achterstand van vijftien punten aan op de rivaal uit Amsterdam. Ajax is na elf speelronden alleen koploper met zes punten voorsprong op AZ en PSV en kan zich in alle rust voorbereiden op het uitduel van vrijdag met PEC Zwolle. Feyenoord moet zich zondag zien op te richten in Venlo.

Ajax Nederland

Feyenoord Nederland

Feyenoord Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
7
Vitesse
26
12
5
9
45-35
+10
41
8
Heracles Almelo
26
10
6
10
40-34
+6
36
9
FC Groningen
26
10
5
11
27-26
+1
35
10
sc Heerenveen
26
8
9
9
41-41
0
33
11
Sparta Rotterdam
26
9
6
11
41-45
-4
33
12
FC Emmen
26
9
5
12
32-45
-13
32
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.