Transferdagboek 14/01: Morata, Ødegaard, Matip en Adriano

Reacties

Op 1 januari 2016 is de transfermarkt weer open gegaan en het zijn de geruchten die het nieuws regeren. VI houdt dagelijks de stand van zaken bij.

Transferdagboek 14/01: Morata, Ødegaard, Matip en Adriano

Het kan nog weleens een roerige transferwindow worden in Madrid, nu de FIFA zowel Atlético Madrid als Real Madrid een transferverbod van een jaar oplegde. Die straf gaat pas in de zomer van 2016 in en daardoor hebben beide ploegen nog achttien dagen om zaken te doen. In dat korte tijdbestek wil De Koninklijke Álvaro Morata terugkopen.

De 23-jarige aanvaller werd in de zomer van 2014 verkocht aan Juventus, maar daarbij bedong de Spaanse club volgens AS dat de spits terug te halen is voor een gelimiteerd bedrag van 30 miljoen euro. De vraag is of de club dat nu wil neertellen, maar óók of Morata en Juventus ermee akkoord gaan. Real Madrid heeft namelijk de toestemming nodig van De Oude Dame om de aanvaller - die onlangs bijtekende tot medio 2020 - terug te halen.

Real Madrid wil in ieder geval zo min mogelijk spelers kwijt, weet nu ook Liverpool. The Reds legden volgens Engelse media een bod van ruim honderdduizend euro per week neer bij Martin Ødegaard, maar Los Galacticos wilden niets weten van het verhuren van het Noorse talent. De zeventienjarige middenvelder heeft weliswaar nog weinig speelminuten gekregen in de eerste selectie, maar de technische staf houdt de jongeling liever in Spanje dan dat hij de kans krijgt elders te rijpen.

Liverpool heeft meer geluk bij een ander doelwit. Zo zou Joël Matip volgens The Mirror komende zomer transfervrij overkomen van Schalke 04. De 24-jarige verdediger staat al ruim vijftien jaar onder contract in Gelsenkirchen, maar was naarstig op zoek naar een nieuw avontuur. Het was de reden dat hij zijn aflopende contract in Duitsland niet wilde verlengen. De kans op een stap naar het buitenland biedt Liverpool nu aan de international van Kameroen, met wie de club al een principe-akkoord zou hebben bereikt.

Buurman Everton trekt eveneens een verdediger aan, weet ESPN. Het bod dat The Toffees op Leeds-speler Sam Byram (22) zouden hebben uitgebracht is volgens dat medium geaccepteerd. Het gaat naar verluidt om een bedrag van ruim 6,5 miljoen euro voor de speler die in het bezit is van een aflopend contract. Nu moet de club er alleen nog uit zien te komen met de rechtsback, die eveneens inzetbaar is op het middenveld.

Ook AS Roma roert zich op de transfermarkt. Trainer Luciano Spalletti, de vervanger van de ontslagen Rudi Garcia, heeft zijn oog volgens journalist Gianluca Di Marzio laten vallen op Adriano (31). De Braziliaanse flankspeler van Barcelona zou het gat dat Juan Iturbe achterliet met zijn tijdelijke vertrek naar AFC Bournemouth moeten opvullen.

Adriano moet bij AS Roma het gat dat Juan Iturbe (verhuurd aan AFC Bournemouth) achterliet opvullen.
Adriano moet bij AS Roma het gat dat Juan Iturbe (verhuurd aan AFC Bournemouth) achterliet opvullen.

Adriano zou daar de concurrentie aan moeten gaan met Stephan El Shaarawy, die volgens La Gazzetta dello Sport al overeenstemming heeft bereikt met AS Roma over een winterse transfer. Ook AC Milan, dat de aanvaller momenteel nog verhuurt aan AS Monaco, is volgens het Italiaanse dagblad al akkoord. De Fransen hadden een optie tot koop bedongen, maar zagen daar vanaf en lijken ook geen moeite te hebben met een tussentijds vertrek. De Italiaan kwam in de eerste seizoenshelft niet één keer tot scoren in de vijftien competitiewedstrijden waarin hij actief was.

Goed nieuws voor Steven Berghuis. Na Alessandro Diamanti (Atalanta Bergamo) ziet hij op korte termijn nog een concurrent vertrekken bij Watford. Volgens Engelse media staat de Colombiaanse aanvaller Victor Ibarbo (foto onder) op het punt terug te keren naar zijn vaderland. Atlético Nacional zou hem voor de rest van dit seizoen huren van de Premier League-club.

Een speler die juist vanuit Zuid-Amerika naar Europa zou kunnen vertrekken is Alexandre Pato. Hij gold een jaar of zes geleden als een van de grootste talenten ter wereld, maar aanhoudend blessureleed verhinderde een doorbraak bij AC Milan. In Brazilië, aanvankelijk bij Corinthians en tegenwoordig bij São Paulo, heeft de 26-jarige aanvaller zich echter sterk ontwikkeld. Bovendien is hij al een tijdje blessurevrij. Chelsea is naar verluidt een van de clubs die zijn oog op Pato heeft laten vallen. Pato wil dolgraag naar Londen en heeft met landgenoot Willian al gesproken over een mogelijke transfer naar de club. The Independent meldt tegelijkertijd dat hij bij Philippe Coutinho heeft geïnformeerd naar het wel en wee bij Liverpool.

Giuseppe Rossi staat op het punt Fiorentina te verlaten. De Italiaanse aanvaller is na chronisch blessureleed eindelijk weer topfit, maar trainer Paulo Sousa gebruikt hem slechts mondjesmaat. Een transfer naar Spanje behoort tot de mogelijkheden voor Rossi, die in de belangstelling staat van Levante, Getafe, Villarreal en Real Betis. Een overgang naar die laatste club zou weleens nadelig kunnen uitpakken voor Ricky van Wolfswinkel.

Dani Alves lijkt de Primera Divisón te verlaten, meldt Globo Esporte. De 32-jarige rechtsback van Barcelona verlengde in juni zijn aflopende contract tot medio 2017, maar Chinese miljoenen lijken de Braziliaan weg te lokken uit Spanje. Een nog onbekende club uit de Chinese Super League zou een verbintenis hebben klaarliggen die Dani Alves drie jaar op rij tien miljoen euro oplevert. Barça wilde de 87-voudig international afgelopen zomer absoluut niet kwijt vanwege een transferverbod, maar sinds begin deze maand is Aleix Vidal inzetbaar en dus zouden de Catalanen openstaan voor een vertrek van Dani Alves.

Eerder deze week meldden verschillende Engelse media dat Manchester City van plan was een dubbelslag te slaan door Pep Guardiola en Lionel Messi naar het Etihad Stadium te halen, maar na de winst van de Gouden Bal leek Messi daar een streep door te zetten. 'Mijn intentie is om mijn carrière te eindigen waar mijn loopbaan echt gestart is en dat is bij Barcelona', aldus de Argentijn. Maar nu zou Messi in beeld zijn bij Manchester United, brengt Marca. De sponsor van de aanvaller, Adidas, zou Guardiola en Messi graag willen herenigen. Het steekt het Duitse merk dat de Wereldvoetballer van het Jaar nu zijn wedstrijden speelt in het Nike-tenue van Barcelona.

Na drieënhalf jaar lijkt er een einde te komen aan de samenwerking tussen Ezequiel Lavezzi en Paris Saint-Germain. Chelsea heeft zich namelijk in de Franse hoofdstad gemeld voor de dertigjarige aanvaller, weet The Daily Mirror. Maar de concurrentie is groot, want niet alleen manager Guus Hiddink heeft zijn zinnen gezet op de Argentijn. Barcelona en Internazionale zouden hun aanval ook graag versterken met Lavezzi. Toch lijken de Londenaren de beste papieren te hebben. 'We praten nu met Chelsea', bevestigt Alessandro Moggi, de zaakwaarnemer van Lavezzi, tegenover Sport Mediaset.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.