Transferdagboek 11/08: grote schoonmaak Van Gaal

Reacties

Vanaf 1 juli is de spelersmarkt weer geopend, en dus gaan de transferperikelen weer een eigen leven leiden. Voetbal International houdt dagelijks - tot en met de deadline op maandag 1 september - de stand van zaken bij.

Transferdagboek 11/08: grote schoonmaak Van Gaal

Dat Louis van Gaal zijn stempel drukt op Manchester United sinds hij zich begin vorige maand meldde op Old Trafford was al duidelijk. Nu gaat het ook de eerste echte gevolgen hebben voor de spelersgroep van The Red Devils. Volgens The Daily Mail mogen in navolging van Anderson en Javier Hernández ook Marouane Fellaini, Nani, Rafael da Silva en Wilfried Zaha uitkijken naar een nieuwe werkgever.

Shinji Kagawa hoort opmerkelijk genoeg niet bij dat rijtje spelers. De 25-jarige Japanner leek aanvankelijk ook buiten de boot te vallen, maar zou nu toch de concurrentiestrijd mogen aangaan op het middenveld met Ander Herrera en Juan Mata. Tijdens de eerdere berichtgeving van deze zomer werd al duidelijk dat Van Gaal nog op zoek is naar versterkingen op de rechter- en linkerflank, het hart van de verdediging en het middenveld.

Thomas Vermaelen leek voorbestemd de defensieve aanwinst te worden waarnaar Van Gaal nog op zoek is. De Belgische verdediger vertrok echter naar Barcelona. Het heeft wel tot gevolg dat Arsène Wenger nu op zoek is naar een concurrent voor Laurent Koscielny en Per Mertesacker. Daniel Agger werd vanwege zijn bijrol bij Liverpool als voorname kandidaat gezien, maar volgens The Daily Star heeft manager Brendan Rodgers laten weten nog geen bod te hebben binnengekregen voor de Deen.

Het is dus nog maar zeer de vraag of Agger daadwerkelijk vertrekt uit Anfield. Dat geldt in nog grotere mate voor de terugkeer van Zlatan Ibrahimovic naar Juventus. Zijn – vermeende - voormalige jeugdtrainer Stefan Hansson vertelde onlangs in het Turijnse Tuttosport dat Ibrahimovic graag zou willen terugkeren naar De Oude Dame, maar daar klopt volgens de steraanvaller van Paris Saint-Germain helemaal niets van.

'Ik weet helemaal niet wie Petter Hansson is. Ik heb hem nooit ontmoet, hij is nooit mijn trainer geweest en we hebben ook nooit met elkaar gepraat via Skype. Normaal reageer ik echt niet op dit soort geruchten, maar dit nam wel erg grote proporties aan.' Hansson heeft op zijn beurt ook gereageerd tegen Expressen en beweert dat hem woorden in de mond zijn gelegd door de journalist van Tuttosport. Wél beweert hij jaren terug met Ibrahimovic te hebben gesproken. En zo wordt maar weer eens duidelijk dat niet alles wat de buitenlandse kranten optikken grenst aan de waarheid.

Daniel Van Buyten is op zijn beurt op weg naar Anderlecht. De transfervrije Belgische WK-ganger heeft volgens Het Nieuwsblad  een contract voor een jaar aangeboden gekregen bij de Belgische kampioen. De ex-verdediger van Charleroi, Standard Luik, Olympique Marseille, Manchester City, Hamburger SV en Bayern München zou bij Anderlecht onder anderen concurrent van Bram Nuytinck worden.

'We hebben Daniel Van Buyten een voorstel gedaan voor één seizoen, maar daar heeft hij nog geen antwoord op gegeven. We verwachten binnen 48 uur uitsluitsel', liet de Anderlecht-directie weten aan televisiestation RTBF.

Daniel Van Buyten.
Daniel Van Buyten.

Behalve vertrekkende spelers, zijn er ook de nodige versterkingen in beeld bij Manchester United. Daarvoor lijkt Ángel di María nu de perfecte kandidaat. In het 3-4-1-2-systeem dat Van Gaal wil spelen, komt de 26-jarige Argentijn voor minimaal drie posities in aanmerking: linkervleugelverdediger, spelmaker voor de defensie en schaduwspits.

Daarmee lijkt de multifunctionele Di María de ideale aanwinst. Bovendien lijkt Real Madrid geneigd hem te verkopen, want met Toni Kroos werd al een vervanger aangetrokken. De Madrilenen willen volgens de Daily Mail ruim zestig miljoen euro voor hem ontvangen. Juan Cuadrado lijkt ook op weg naar Manchester. Sport meldt dat de Colombiaan al een persoonlijk akkoord met United heeft, maar dat Fiorentina een transfer nog in de weg staat. Zijn komst heeft zoals gezegd dus mogelijk ook gevolgen voor Rafael, die mag vertrekken.

Ook Barcelona aasde op Cuadrado, waarin de Catalaanse club de ideale rechtsback zag. Nu hij echter lijkt te kiezen voor United, melden Spaanse media dat Barcelona twee andere spelers in het vizier heeft: Juanfran (Atlético Madrid) en Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund).

Atlético Madrid raakte met Diego Costa, Filipe Luís, David Villa, Diego en Thibaut Courtois al vijf vaste krachten kwijt. Is Juanfran de volgende?
Atlético Madrid raakte met Diego Costa, Filipe Luís, David Villa, Diego en Thibaut Courtois al vijf vaste krachten kwijt. Is Juanfran de volgende?

Ook Ronald Koeman is nog volop actief op de transfermarkt. Southampton haalde al vijf nieuwe spelers, maar lijkt nog niet uitgewinkeld. De verdediging behoeft nog versterking en daarvoor zijn Florin Gardos (Steaua Boekarest) en Marcos Rojo (Sporting Lissabon) de voornaamste opties, weet de Daily Mirror te melden.

Waar andere clubs bezig zijn met kopen, hoopt Tottenham Hotspur vooral spelers kwijt te raken. De eerste selectie bestaat momenteel uit maar liefst dertig spelers, terwijl manager Mauricio Pochettino een selectie van slechts 25 man nastreeft. Maar liefst negen spelers, waaronder Nacer Chadli en Moussa Dembélé mogen volgens de Daily Telegraph daarom vertrekken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.