Transferdagboek 01/08: Afellay, Lampard en Ødegaard

Reacties

Vanaf 1 juli is de spelersmarkt weer geopend, en dus gaan de transferperikelen weer een eigen leven leiden. Voetbal International houdt dagelijks - tot en met de deadline op maandag 1 september - de stand van zaken bij.

Transferdagboek 01/08: Afellay, Lampard en Ødegaard

Net als Facundo Ferreyra (zie hieronder) lijken ook Douglas Costa en Alex Teixeira te vertrekken bij Shakhtar Donetsk. Al zal er dan wel diep in de buidel getast moeten worden. AS Monaco zou bereid zijn om 65 miljoen euro neer te tellen, maar dat is volgens algemeen directeur Sergey Palkin niet voldoende. 'Een bod van 65 miljoen? We gaan pas praten bij honderd miljoen.' Beide Brazilianen hebben nog een verbintenis tot medio 2018 in Oost-Oekraïne.

Ajax was naar verluidt een van de ruim dertig clubs met belangstelling voor Martin Ødegaard, maar het vijftienjarige toptalent lijkt op weg naar Real Madrid. Op 13 april van dit jaar debuteerde de aanvallende middenvelder in het eerste elftal van Strømsgodset, waarmee hij de jongste speler ooit in de Noorse competitie was. Inmiddels speelde hij elf competitiewedstrijden, waarin hij drie keer scoorde. Real Madrid heeft liefst vijftien miljoen euro over voor het toptalent.

Dan over naar Manchester City, dat op het punt staat om Frank Lampard - die toen Ødegaard geboren werd al meer dan vijftig duels in de Premier League gespeeld had - te contracteren. De 36-jarige middenvelder tekende onlangs bij New York City FC, maar aangezien die club pas in maart 2015 in de MLS debuteert moet het Chelsea-icoon tijdelijk elders worden ondergebracht. Melbourne City FC, dat onlangs op dezelfde manier David Villa verwelkomde, zag Lampard niet zitten en ook Queens Park Rangers viste achter het net. De 106-voudig international heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar City, dat hem goed kan gebruiken vanwege het minimaal aantal Engelsen dat moet worden ingeschreven in de Champions League-selectie.

Arsène Wenger sluit niet uit dat Thomas Vermaelen deze transferperiode Arsenal inruilt voor een andere club. 'Vermaelen is geblesseerd. Er is een mogelijkheid dat hij vertrekt', zei de Franse manager vrijdag tijdens een persconferentie. 'Als hij inderdaad verkast, dan moeten we hem vervangen, aangezien het een belangrijke speler is.' De 28-jarige verdediger uit België, die in de periode 2000-09 onder contract stond bij Ajax, wordt al weken in verband gebracht met een transfer naar Manchester United.

Zijn landgenoot Daniel Van Buyten is transfervrij op zoek naar een nieuwe club en dat zou Anderlecht weleens kunnen worden. De 36-jarige verdediger werd eerder ook genoemd bij zijn voormalig werkgever Olympique Marseille en PSV, maar heeft de club uit Brussel om extra bedenktijd gevraagd. Sinds de zomer van 2006 stond Van Buyten onder contract bij Bayern München, maar na acht seizoenen werd zijn verbeintenis niet verlengd.

Goed nieuws voor Ibrahim Afellay, want de 28-jarige middenvelder heeft net als de voorgaande seizoenen rugnummer 19 toegewezen gekregen. De 44-voudig international van het Nederlands elftal (vijf doelpunten) mag zich de komende maand bewijzen in Catalonië, maar de ploeg van trainer Luis Enrique staat ook open voor een vertrek van Afellay. Sinds hij in januari 2011 werd overgenomen van PSV, speelde hij slechts 35 officiële wedstrijden voor Barça en scoorde daarin twee keer.

De aanval van Newcastle United wordt mogelijk versterkt met Facundo Ferreyra, die op huurbasis moet overkomen van Shakhtar Donetsk. De 23-jarige spits uit Argentinië kwam onlangs in het nieuws toen hij - net als vijf Braziliaanse ploeggenoten - weigerde terug te keren naar het onveilige oosten van Oekraïne. Naar aanleiding van de vliegtuigramp met vlucht MH17, waarbij alle 298 inzittenden - waarvan 194 Nederlandse - om het leven kwamen, werd het nog onrustiger rondom Donetsk.

Technisch directeur Ian Ayre van Liverpool is naar Spanje afgereisd om de transfers van twee vleugelverdedigers af te ronden. De twintigjarige rechtsback Javier Manquillo wordt naar verluidt voor twee seizoenen gehuurd van Atlético Madrid, terwijl ook Alberto Moreno weer in beeld is. Eerder liepen de onderhandelingen met Sevilla over de 22-jarige linksback op niets uit. Maar omdat Liverpool Ryan Bertrand door Chelsea aan Southampton verhuurd zag worden, is de drievoudig international van Spanje weer in op de radar verschenen van The Reds.

Adem Ljajic dreigt het kind van de rekening te worden bij AS Roma, dat zich deze zomer al flink versterkte. Trainer Rudi Garcia zou bij de clubleiding hebben aangegeven dat de Serviër wat hem betreft bij een goed bod mag vertrekken. Belangstelling is er volop voor de 22-jarige Serviër, die een jaar geleden overkwam van Fiorentina. Borussia Dortmund, Schalke 04 en Atlético Madrid zouden op het vinkentouw zitten.

Na de komst van Calum Chambers en Mathieu Debuchy wil Arsenal nóg een vleugelverdediger aantrekken. Manager Arsène Wenger zou in Madrid hebben geïnformeerd naar Alvaro Arbeloa (foto onder), die zowel op de rechter- als de linkerflank uit de voeten kan. De komst van de 31-jarige Spanjaard is een optie indien Thomas Vermaelen de club verlaat. De Belgische centrumverdediger annex linksback wordt onder meer gelinkt aan Manchester United.

Het tijdperk van Dani Alves bij Barcelona is voorbij. Luis Enrique heeft de Braziliaan te kennen gegeven dat er dit seizoen geen rol voor hem is weggelegd in Camp Nou. De nieuwe trainer wil verjongen en is van plan met Juan Cuadrado (Fiorentina) een nieuwe rechtsback te introduceren. Wat de bestemming van Alves is, is niet bekend. Het eerder geïnteresseerde Paris-Saint Germain lijkt geen optie meer, want die club strikte al een andere rechtsback

'Hij is een speler van Southampton en blijft een speler van Southampton. Verder is het een zaak van het bestuur', aldus Ronald Koeman over Morgan Schneiderlin, de middenvelder die ten koste van alles naar Tottenham Hotspur wil vertrekken, maar zijn zin niet lijkt te krijgen.

Dat Louis van Gaal ook bij Manchester United voor een systeem met drie centrumverdedigers dreigt te kiezen, heeft zijn gevolgen voor de toekomst van Shinji Kagawa. De Japanner raakt volgens Engelse media overbodig op Old Trafford aangezien er in de tactiek maar plek is voor één aanvallende middenvelder en voor die rol krijgt Juan Mata de voorkeur. Atlético Madrid zou Kagawa willen weghalen bij United. De ex-speler van Borussia Dortmund zou achttien miljoen euro moeten opbrengen.

Ronald Koeman hoopt op korte termijn twee spelers van Internazionale te strikken. Saphir Taïder komt over in een ruildeal met Pablo Osvaldo. Daarnaast is het de bedoeling dat ook Ezequiel Schelotto (foto boven) de Milanese club inruilt voor Southampton. De geboren Argentijn, die één keer voor de Italiaanse ploeg speelde, zou door Koeman voor een jaar gehuurd worden met een optie tot koop. Bij Inter heeft Schelotto geen perspectief. Hij werd het afgelopen seizoen al uitgeleend aan Parma en Sassuolo.

Diego López was vorig seizoen eerste keeper van Real Madrid, maar is in de pikorde ver afgezakt. Zóver, dat Real zou overwegen zijn doorlopende contract af te kopen. De Koninklijke wil dat Iker Casillas en Keylor Navas, wiens komst van Levante nog altijd niet is geformaliseerd, de concurrentiestrijd aangaan. Voor López is dan geen plaats meer. Het wegsturen van López zou Real volgens Spaanse media liefst twaalf miljoen kosten.

Arsenal zou opnieuw op jacht zijn naar een offensief ingestelde speler. The Gunners worden in Engelse kranten in verband gebracht met Juan Quintero, de Colombiaanse dribbelaar van FC Porto. De technicus zou de Londense club liefst veertig miljoen euro kosten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.