Opvolger Van Marwijk voor zware start tegen Dortmund

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de 22ste speelronde is dat het duel tussen Hamburger SV en Borussia Dortmund van zaterdag (15.30 uur).

Opvolger Van Marwijk voor zware start tegen Dortmund

Hamburger SV

Klassering: 17de plaats (16 punten uit 21 duels)
Vorm: V-V-V-V-V

Aan trainer Mirko Slomka de loodzware taak Hamburger SV aan punten te helpen. Als opvolger van de vorig weekend ontslagen Bert van Marwijk predikte de voormalige oefenmeester van Schalke 04 en Hannover 96 de voorbije dagen vooral Leidenschaft en Kampfgeist bij de selectiespelers. Met verder diverse een-op-een-gesprekken en motiverende peptalks probeerde hij het broze vertrouwen op te vijzelen. En dat is hard nodig voor HSV, dat zijn laatste acht duels verloor. Eerder al bevestigde Slomka te zullen vasthouden aan de speelwijze, 4-2-3-1, van Van Marwijk. 'Ik kan de spelers niet veranderen; wel zal ik binnen het spelsysteem enkele veranderingen aanbrengen.'

Uitgelicht
Afgaande op de laatste dagen heeft het er alle schijn van dat Slobodan Rajkovic zijn opwachting in de basis maakt. De Servische verdediger (ex-PSV, -FC Twente, -Vitesse) speelde dit seizoen nog geen enkele wedstrijd in de hoofdmacht van HSV, dat vorige zomer vergeefse pogingen deed hem te verkopen. Tot de (kortstondige) aanstelling van Van Marwijk mocht Rajkovic – net als drie ploeggenoten – niet eens met de A-selectie meetrainen. Slomka zegt de 'waanzinnige agressief spelende en geconcentreerde' verdediger goed te kunnen gebruiken ter versteviging van de dramatische achterhoede. De laatste zes officiële duels incasseerde HSV telkens minimaal drie treffers. Ook middenvelder Robert Tesche kan rekenen op een nieuwe kans.

Borussia Dortmund

Klassering: 3de plaats (42 punten uit 21 duels)
Vorm: W-W-W-G-W

Borussia Dortmund lijkt een povere serie achter zich te hebben gelaten. Ondanks de langdurige absentie van Neven Subotic, Jakob Blaszczykowski (beiden herstellende van een gescheurde kruisband) en Ilkay Gündogan (rugklachten) won de formatie van trainer Jürgen Klopp vier van de vijf officiële duels in 2014. De oefenmeester is vooral verheugd over de teruggekeerde Defensivstärke tijdens de laatste weken. Twee wedstrijden op rij de nul vasthouden (Eintracht Frankfurt voor zowel de beker als competitie) was BVB niet meer gelukt sinds vorig jaar september. Klopp: 'De nul houden is ondanks alles de basis van ons succes. Een elftal dat zijn duels met 4-3 wint, zijn wij nooit geweest; dat is níét ons spel.'

Uitgelicht
Het huidige verschil tussen Borussia Dortmund en Hamburger SV wordt het best weergegeven door de bezetting op de bank. Jürgen Klopp is al sinds 1 juli 2008 de hoofdtrainer in Westfalen. Datzelfde moment nam Martin Jol in Hamburg bezit van de trainerspost. In het seizoen 2007/08 was Borussia Dortmund als dertiende geëindigd in de Bundesliga, HSV sloot af als vierde. Ruim vijfenhalf jaar later zijn de verhoudingen omgedraaid. Klopp is nog altijd dé gevierde man in Dortmund. Mirko Slomka is sindsdien alweer de tiende eindverantwoordelijke op de bank bij HSV. Onder die coaches waren ook de interim-trainers Ricardo Moniz, Frank Arnesen en Rodolfo Cardoso.

Onderlinge historie

Hamburger SV ontvangt Borussia Dortmund voor de 47ste keer in eigen huis. Van de voorgaande ontmoetingen wonnen Die Rothosen er 22, BVB won de helft van dat aantal wedstrijden. De overige dertien bleven onbeslist. Vorig seizoen tijdens het duel dat in een 3-2 thuiszege van HSV eindigde, was Rafael van der Vaart (nu geblesseerd) belangrijk met twee assists. De jaargang daarvoor zegevierde BVB met 1-5 in Hamburg, een evenaring van de hoogste onderlinge uitoverwinning ooit. Tijdens de 0-4 in december 1994 scoorde de huidige sportdirecteur Michael Zorc drie keer.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
05/08/2011 Borussia Dortmund - Hamburger SV 3-1 Bundesliga
22/01/2012 Hamburger SV - Borussia Dortmund 1-5 Bundesliga
22/09/2012 Hamburger SV - Borussia Dortmund 3-2 Bundesliga
09/02/2013 Borussia Dortmund - Hamburger SV 1-4 Bundesliga
14/09/2013 Borussia Dortmund - Hamburger SV 6-2 Bundesliga



Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.