Dramatische reeks HSV zorgt voor ontslag Van Marwijk

Reacties

Bert van Marwijk is ontslagen. Hij heeft de strijd bij het bestuurlijk en sportief wankele Hamburger SV verloren. De trainer moet na minder dan vijf maanden en erbarmelijke resultaten het veld ruimen bij de Bundesliga-Dino. De nederlaag van zaterdag tegen hekkensluiter Eintracht Braunschweig (4-2) bleek de druppel, nadat midweeks Bayern München al met 5-0 te sterk was in de bekerstrijd.

Dramatische reeks HSV zorgt voor ontslag Van Marwijk

'We waren genoodzaakt tot dit besluit', aldus technisch directeur Oliver Kreuzer in het clubstatement. 'Toch willen we via deze weg Bert van Marwijk bedanken voor zijn werk voor deze club. We betreuren dit besluit.'

Bij zijn entree als opvolger van Thorsten Fink sprak Van Marwijk over een uitdaging die precies paste in het plaatje voor een nieuwe club om zijn trainerscarrière een vervolg te geven. Een club in problemen maar wel met een potentie voor de Duitse topzes.

'Het is nu aan mij om structuur en duidelijkheid aan te brengen. Dat is ook het leukste, om aan een ploeg te kneden. Als het vertrouwen dan terugkomt, dat is het mooiste', zei Van Marwijk eind september.

Ruim vier maanden later is dat vertrouwen volledig verdwenen. De nederlaag was tegen Braunschweig de achtste officiële op rij en de zevende verloren competitiewedstrijd achtereen. En met het uitblijven van de welkome resultaten begon het gemor steeds luider te klinken. Tevens kwam aan de oppervlakte dat de Bundesliga-Dino (als enige kwam de club in alle Bundesliga-seizoenen uit) bestuurlijk een stuurloos schip is.

De chaos werd geïllustreerd door de gang van zaken van de voorbije week. Het bestuur en de directie schaarden zich achter Van Marwijk, in wie de raad van toezicht juist geen vertrouwen meer had. Maar de elf toezichthouders hadden niet de bevoegdheid zich te bemoeien met de dagelijkse leiding.

Bestuursvoorzitter Carl-Edgar Jarchow (links) en technisch directeur Oliver Kreuzer steunden Van Marwijk, maar namen nu een naar eigen zeggen onvermijdelijk besluit.
Bestuursvoorzitter Carl-Edgar Jarchow (links) en technisch directeur Oliver Kreuzer steunden Van Marwijk, maar namen nu een naar eigen zeggen onvermijdelijk besluit.

Hun drastische oplossing was om de dagelijkse leiding naar huis te sturen en de absolute macht in handen te leggen van Felix Magath. De oud-international moest als trainer én directeur de redder in nood worden. De raad van toezicht bleek echter weerbarstig. Pas na vijf dagen en ettelijke bijeenkomsten was er een meerderheid te vinden voor de wisseling van de wacht. Het verhaal nam vrijdag een verrassende wending, toen Magath als opvolger van René Meulensteen werd aangewezen bij Fulham. Een dag eerder had hij HSV ook al zijn veto gegeven.

Onder die bizarre omstandigheden moest Van Marwijk zijn ploeg voorbereiden op het degradatieduel met de rode lantaarndrager en zijn eigen positie redden. Het bleek een verloren strijd, want drie dagen na de uitschakeling voor de Duitse beker (0-5 tegen Bayern München) werd hij bedankt voor de moeite na de zoveelste tegenvaller in de veelbesproken degradatieclash. De raad van toezicht bleek daarmee doof voor zijn appèl van maandag om eensgezind en gebroederlijk de strijd aan te gaan.

Jol
Die vestigt de hoop op weer een volgende redder in nood. De twee meest gehoorde namen zijn die van Martin Jol en Mirko Slomka. Beiden zijn momenteel zonder club. Slomka werd net na de Kerst de laan uitgestuurd bij Hannover 96 en lijkt nu de belangrijkste kandidaat. Hij zou zelfs zondag al als opvolger benoemd worden, zo melden diverse Duitse media.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.