Bayern 46 duels op rij ongeslagen, Aubameyang goud waard

Bayern München blijft onaantastbaar in de Duitse Bundesliga. Zaterdagmiddag werd ook SC Freiburg slachtoffer van de enorme Beierse vliegenmepper, die wekelijks tegenstanders vermorzelt. Borussia Dortmund won ook en had in Pierre-Emerick Aubameyang opnieuw een van zijn uitblinkers. Borussia Mönchengladbach en 1899 Hoffenheim zegevierden ook.

Bayern München - Freiburg 4-0
Met Arjen Robben in de basis en gevestigde namen als Thiago, Mario Götze en Jérôme Boateng op de bank begon de ploeg van trainer Josep Guardiola aan de generale repetitie voor het Champions League-duel van woensdag bij Arsenal (eerste wedstrijd in achtste finale).

Al na negentien minuten kwam de Beierse grootmacht op voorsprong. Uit een voorzet van Diego Contento kopte de Braziliaan Dante raak. Na ruim een half uur spelen was het duel in de Allianz Arena van alle spanning, voor zover die er was, ontdaan. Xherdan Shaqiri raakte even de bal kwijt, maar toen hij zijn blik weer op het speeltuig had kon hij met bal opstomen en met wat geluk scoren. Zijn inzet verdween via een Freiburg-been en de binnenkant van de paal in het doel.

De 1-0 van Xherdan Shaqiri.

Shaqiri vergrootte enkele minuten voor rust zijn persoonlijke feestje door ook de 3-0 voor zijn rekening te nemen. Na een fraaie aanval zag hij zijn inzet opnieuw via een wir-war van tegenstanders in het doel verdwijnen. De mooiste actie uit de eerste helft was evenwel een schitterende solo van Robben, die besloot met een schot over het doel van Freiburg. Na rust kwam er ondanks de nodige kansen nog maar één goal: Claudio Pizarro bepaalde de eindstand. Al freewheelend kon Bayern zonder zorgen naar het eindsignaal toe voetballen.

De gemakkelijke zege toont de suprematie van Bayern, dat in dit seizoen van de 21 optredens negentien keer won en maar twee keer gelijkspeelde (waarvan eentje uit bij Freiburg, 1-1). Het gat met nummer twee Bayer Leverkusen is inmiddels vergroot naar zestien punten, al komt the best of the rest  later vanavond nog in actie in eigen huis tegen Schalke 04. Veelzeggend voor de Bayern-overheersing is de reeks van 46 competitiewedstrijden die de club achtereen zonder nederlaag is. De laatste verliespartij in de Bundesliga dateert van 28 oktober 2012, toen Bayer Leverkusen met 1-2 te sterk was, nota bene in München.

Met de dertiende competitiezege op rij, die ook de dertiende keer een clean sheet betekende voor de koploper, verliep de generale repetitie voor het treffen met Arsenal soepeltjes. Freiburg moet zich zorgen maken om degradatie. Het 1. FC Nürnberg van Gertjan Verbeek heeft maar een puntje minder, maar ook nog een duel te goed. Het gat naar hekkensluiter Eintracht Braunschweig is slechts drie punten en het verschil met nummer zeventien Hamburger SV (Bert van Marwijk) is maar twee punten.

Arjen Robben en Bayern München zijn ongenaakbaar dit seizoen. De Nederlander was met een prachtige slalom dicht bij een goal. Nu wacht Arsenal.

Borussia Dortmund – Eintracht Frankfurt 4-0
Tegen Eintracht Frankfurt had Borussia Dortmund de taak om druk te houden op nummer twee Bayer Leverkusen. Dat werd de nummer drie uit de Bundesliga niet al te moeilijk gemaakt. Pierre-Emerick Aubameyang schoot de ploeg van Jürgen Klopp al na tien minuten op voorsprong, op aangeven van Henrikh Mkhitaryan. Tien minuten later was het weer raak. Wederom Aubameyang. De aanvaller uit Gabon maakte zijn tweede van de middag en de dertiende van het seizoen.

Nuri Sahin en Pierre-Emerick Aubameyang hadden het verkeerd, het werd in Dortmund geen 3-0, maar 4-0. Of bedoelde de aanvaller zijn derde goal in de laatste twee duels?

Het is sowieso de week van Aubameyang. De 24-jarige vleugelspeler kopte Dortmund dinsdag al naar de halve finale van het Duitse bekertoernooi (0-1 overwinning op Frankfurt).  Was de zege toen nog niet zeker, dan was dat twee minuten na rust wel definitief het geval. Robert Lewandowski schoot Dortmund vanaf elf meter naar 3-0. Debutant Milos Jojic, die Mkhitaryan verving, had vervolgens zeventien seconden na zijn invalbeurt nodig om zijn eerste treffer te maken en Dortmund op 4-0 te schieten. Dat bleek de eindstand.

Door de overwinning komt Dortmund op 42 punten en heeft de ploeg één punt minder dan Bayer Leverkusen, dat later op de avond Schalke 04, de nummer vier, treft. De ploeg van Klaas-Jan Huntelaar heeft vijf punten minder dan Dortmund.

Werder Bremen – Borussia Mönchengladbach 1-1
Tegen Werder Bremen, dat in het rechterrijtje bungelt, had Borussia Mönchengladbach een goede start. Al na zes minuten stond de nummer vijf van de Bundesliga op 0-1. Raffael zette de ploeg op voorsprong. Dat was voor de 28-jarige Braziliaan zijn tiende doelpunt dit seizoen. Nog nooit scoorde hij vaker in één Bundesliga-seizoen.

Bij Gladbach ontbrak Roel Brouwers. De verdediger, die deze week te horen kreeg dat zijn aflopende contract niet verlengd wordt, was hersteld van een spierblessure, maar maakte geen deel uit van de wedstrijdselectie.

De verwoede pogingen van Bremen resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker, een benutte vrije trap van Ludovic Obraniak. Door de puntendeling komt Gladbach op 34 punten, drie minder dan Schalke 04, dat nog in actie komt. VfL Wolfsburg kan zondag langszij komen, als er gewonnen wordt van Hertha BSC. Eljero Elia mocht alleen het laatste kwartier meedoen bij Bremen.

Raffael kwam bedrogen uit; hij werd niet de matchwinner.

1899 Hoffenheim - VfB Stuttgart 4-1
Ook bij middenmoter Hoffenheim kon Stuttgart de vrije val niet stoppen. Door de goals van Sven Schipplock (2), Kevin Volland en Roberto Firmino (strafschop) werd voor de zesde keer op rij verloren, de eretreffer van Antonio Rüdiger deed daar niets aan af. Zo heeft Stuttgart, dat dankzij de tweede gele kaart van Mortiz Leitner met tien man besloot, van de laatste negen duels maar één keer gewonnen en komt degradatie dichterbij. Hoffenheim verschafte zichzelf juist weer wat lucht met het oog op de laatste plaatsen.