Van Marwijk laat 'dino' HSV in levensgevaar achter

Reacties

Bert van Marwijk werd zaterdagavond ontslagen na de 4-2 nederlaag in het uitduel met directe concurrent Eintracht Braunschweig. De verliespartij tegen de hekkensluiter markeerde het dieptepunt in de vrije val waarin Hamburger SV is beland. De status van HSV als enige eeuwige deelnemer aan de Bundesliga is daardoor ernstig in gevaar.

Van Marwijk laat 'dino' HSV in levensgevaar achter

Van Marwijk werd eind september als grote verlosser binnengehaald bij HSV, dat onder Thorsten Fink naar de degradatiezone was afgezakt. HSV rekende erop dat de ex-trainer van Oranje, Borussia Dortmund en Feyenoord de club op zijn minst naar een veilige plek in de middenmoot zou gidsen.

Vertrouwen
Die kant leek het aanvankelijk ook op te gaan. Direct na de komst van Van Marwijk vond HSV de weg naar boven. Het eerste duel van de Nederlander als trainer van Die Rothosen bij Eintracht Frankfurt eindigde in 2-2, terwijl de formatie van Van Marwijk een week later 1. FC Nürnberg, dat kort daarna Gertjan Verbeek zou aanstellen, op een 5-0 nederlaag trakteerde. 'Het vertrouwen keert langzaam maar zeker terug bij de spelers', zei Van Marwijk.

Het lek leek boven, want ook de daaropvolgende duels bleef HSV ongeslagen (3-3 tegen VfB Stuttgart en 3-0 tegen SC Freiburg). 'We zijn op de goede weg. Voor de komst van Van Marwijk hadden we deze wedstrijd niet gelijk gespeeld', reageerde Rafael van der Vaart op de remise tegen Stuttgart.

Ondanks de daaropvolgende nederlagen tegen Borussia Mönchengladbach (2-0) en Bayer Leverkusen (5-3) bleef de stemming overwegend positief bij HSV, dat op 24 november zijn rug rechtte door met 2-1 van Hannover 96 te winnen. Een week later werd er bij VfL Wolfsburg een puntje gesprokkeld. Na dat resultaat bezette HSV de tiende plaats in de Bundesliga.

Problemen
Het bij Wolfsburg behaalde punt was het laatste positieve resultaat onder Van Marwijk, dat in de weken voor de winterstop al kelderde door te verliezen van FC Augsburg, Bayern München en FSV Mainz (1-0, 3-1 en 3-2). Vooral die laatste nederlaag deed pijn en Van Marwijk luidde dan ook de noodklok. 'We verkeren in grote problemen en moeten naar beneden kijken', verwees hij naar het gat van slechts twee punten met de degradatiezone.

In de winterstop voegde Van Marwijk landgenoten Ola John en Ouasim Bouy toe aan zijn selectie, maar het bleek niet genoeg om de ingezette vrije val te stoppen. Sterker nog: HSV zakte met de week verder weg in het moeras, getuige de kansloze nederlagen tegen Schalke 04, 1899 Hoffenheim, Hertha BSC, waarin HSV nul keer scoorde en negen treffers incasseerde.

Uitsterven
De verliespartij bij Hertha van vorige week leek Van Marwijk al de kop te kosten, maar hij kreeg tegen Braunschweig kans op eerherstel. Mede door het rampzalige optreden van zijn doelman René Adler herpakte HSV zich niet en moest Van Marwijk zijn spullen pakken. Onder de Nederlander won HSV drie keer en speelde het drie keer gelijk. Liefst tien duels gingen verloren. De status van HSV als enige club die alle seizoenen in de Bundesliga meemaakte, is daardoor ernstig in het geding. Wie redt de laatst overgebleven Bundesliga-dino van uitsterven? (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.