Countdown naar herstart CL: Messi nadert v. Nistelrooy

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de herstart van het 21ste Champions League-seizoen op 12 februari, vandaag over drie dagen.

Countdown naar herstart CL: Messi nadert v. Nistelrooy

Lionel Messi is hard op weg om uit te groeien tot de meest waardevolle speler aller tijden van de Champions League. Op de combinatielijst van goals en assist, samengesteld op de basis van de gegevens van Voetbal International, hoeft Messi met Raúl, Thierry Henry en Ruud van Nistelrooy nog slechts drie spelers voor zich te dulden.

Het gat met koploper Raúl - behalve MVP met 71 goals ook topscorer aller tijden van het miljoenenbal - bedraagt weliswaar nog altijd 24 punten (zie onderstaande lijst), maar als Messi zijn huidige productiviteit doorzet streeft hij de inmiddels voor het Qatarese Al Sadd spelende Raúl mogelijk al volgend seizoen voorbij. Met een achterstand van slechts twee punten op Van Nistelrooy en drie op Henry zal Messi dat illustere duo al spoedig passeren. Vooral het tempo waarmee de Argentijnse sterspeler van Barcelona zijn doelpunten in de Champions League maakt is ongekend hoog. Tekenend voor zijn efficiëntie is dat hij sinds zijn debuutseizoen 2004/05 afgetekend topscorer is met 56 treffers. Cristiano Ronaldo volgt op grote afstand met 44 goals, Didier Drogba is derde met 34 CL-doelpunten.

Gezien het moyenne van Messi is die afstand niet verwonderlijk. Met 56 treffers en zestien assists is hij gemiddeld genomen in vrijwel elk van zijn 74 wedstrijden direct betrokken geweest bij een treffer. Alleen Van Nistelrooy doet het met 56 goals en achttien verzilverde voorzetten in 73 wedstrijden net iets beter. Raúl had bijvoorbeeld liefst 142 duels nodig om zich met 71 goals en 25 assists bovenaan de MVP-lijst te scharen.

RonaldoWaar Messi op het punt staat Van Nistelrooy van het podium te stoten, komt Cristiano Ronaldo steeds dichter in de buurt van de bovenste vijf plekken. De Portugese vedette van Real Madrid is met zes goals topscorer van het lopende CL-seizoen en was bovendien ook alweer goed voor een assist. De afstand met nummer vijf Ryan Giggs bedraagt nog slechts vijf punten. Saillant detail is dat beide spelers (en ex-teamgenoten in de Premier League) in de achtste finales tegenover elkaar staan met hun clubs Real Madrid en Manchester United. Doordat David Beckham deze winter weer is neergestreken in Europa, bij Paris Saint-Germain, telt de toptien van de MVP-lijst weer vier spelers die deze jaargang actief zijn in het miljoenenbal. Met de terugkeer van Becks barst de strijd om de rol van beste aangever aller tijden weer enigszins los. Giggs leidt dat klassement met 39 assists, zijn voormalige ploeggenoot Beckham (foto boven) volgt op 34 assists.

Beckham heeft nog een tweede reden om van zich te doen spreken, want zijn huidige ploeggenoot Zlatan Ibrahimovic hijgt met een punt minder in zijn nek, waardoor Beckham zijn notering in de toptien op de MVP-lijst dreigt te verliezen. Ook de bij Galatasaray neergesteken Didier Drogba vormt mogelijk een bedreiging.

NederlandersDe dit seizoen nog actieve Nederlanders spelen op de MVP-lijst een marginale rol. Slechts drie landgenoten zijn terug te vinden in de tophonderd. Manchester United-aanvaller Robin van Persie staat na het voltooien van de groepsfase 43ste, terwijl de bij Bayern München naar speeltijd smachtende Arjen Robben 57ste is. De onlangs naar Galatasaray overgestapte Wesley Sneijder moet het doen met de 62ste stek. (Tim Vos) * Inmiddels uitgeschakeld. Tussen haakjes achter de positie staat wat de notering was van de betreffende speler aan het begin van dit CL-seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen