Countdown naar start CL: eeuwige assist-koning Giggs

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen op 18 september, vandaag over zeven dagen.

Countdown naar start CL: eeuwige assist-koning Giggs

Ryan Giggs is met 38 assists de beste aangever aller tijden in de historie van de Champions League, gebaseerd op de gegevens van VI. Desondanks eindigde hij alleen in 2006/07 bovenaan de lijst van meeste assists in één seizoen. De Welshman bereidde destijds zeven treffers voor.

Tot een prijs leidde dat niet. Manchester United slaagde er in de halve eindstrijd niet in om een 3-2 thuiszege in San Siro te verdedigen. AC Milan rekende in de finale vervolgens ook af met het Engelse Liverpool (2-1).

Dat Giggs destijds aan de basis stond van zeven treffers is geen record. United-aanvaller Dwight Yorke had dat in 1999/00 al scherp gezet op acht assists in één jaargang. Een jaar later evenaarde Luis Figo dat aantal in het shirt van Barcelona. In het daaropvolgende seizoen was ook Valencia-captain Gaizka Mendieta goed voor acht verzilverde voorzetten. Ryan G<b></b>iggs viert een doelpunt met Danny Welbeck in het groepsduel van vorig seizoen met FC Basel (3-3). Het was de laatste keer dat Gi<b></b>ggs een treffer in de CL voorbereidde. Door zijn enorme staat van dienst (129 duels) voert Giggs wel de ranglijst aller tijden aan. Zijn voormalige ploeggenoot David Beckham volgt op slechts vier voorbereide doelpunten minder (34). Figo is de enige andere speler in de geschiedenis van de Champions League die meer dan dertig assists gaf: 31.

Achter het ongenaakbare drietal bezet Zinedine Zidane de vierde plaats met 27 assists. Ook Raúl staat hoog genoteerd. De CL-topscorer aller tijden liet 25 keer een ploeggenoot scoren, net als Thierry Henry. Clarence Seedorf is met één assist minder gedeeld zevende samen met Barcelona-spelmaker Xavi.

Roberto Carlos is op de negende plaats met twintig assists de hoogst genoteerde verdediger. De voorheen bij Real Madrid veelvuldig opstomende Braziliaanse linksback (hij is inmiddels gestopt en bekleedt een directiefunctie bij het FC Anzhi van Guus Hiddink) houdt onder anderen begaafde middenvelders als Frank Lampard (19), Pavel Nedved (19), Kaká (18) en Juan Sebastián Verón (17) achter zich.

Ook de als achterhoedespelers te boek staande landgenoten van Roberto Carlos, Daniel Alves (13 assists) en Cafú (11) waren als aanvallend ingestelde vleugelverdediger veelvuldig betrokken bij een doelpunt. (Tim Vos) <br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen