Countdown naar start CL: Van Persie beste Nederlander

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen op 18 september, vandaag over acht dagen.

Countdown naar start CL: Van Persie beste Nederlander

Robin van Persie zal de vijandelijke defensies in de Champions League ook dit seizoen weer op de proef stellen. In de afgelopen acht seizoenen bij Arsenal scoorde de 29-jarige Oranje-international achttien keer, het meeste van alle nog actieve Nederlanders.

Alleen Arjen Robben kan Van Persie enigszins bijbenen. De vleugelspits maakte veertien doelpunten in het hoofdtoernooi van het miljoenenbal, waarvan acht voor zijn huidige werkgever Bayern München.

Van Persie beleefde zijn beste jaargang in 2008/09, toen hij op weg naar de halve finale vijf doelpunten maakte. Ook in die halve eindstrijd was hij trefzeker. Vanaf elf meter was hij Edwin van der Sar de baas (foto onder).

Het mocht niet baten, want zijn huidige club Manchester United was over twee wedstrijden te sterk (0-1, 1-3). De titelverdediger moest in de finale vervolgens zijn meerdere erkennen in Barcelona (0-2). Van de huidige generatie internationals zijn Van Persie en Robben de enigen die meer dan tien doelpunten in de Champions League maakten. Rafael van der Vaart en Dirk Kuijt scoorden negen keer, Wesley Sneijder acht keer. Met veertien assists is de middenvelder van Internazionale wel de beste aangever van het genoemde vijftal.

Net als Kuijt en Van der Vaart (dit seizoen met HSV niet actief in Europa) zal Sneijder zijn aantallen niet kunnen opschroeven. Inter komt, net als het Fenerbahçe van Kuijt, uit in de Europa League. Clarence Seedorf, tegenwoordig actief voor Botafogo in Brazilië, blijft met zijn 24 assists daardoor voorlopig onbereikbaar.

Van alle Nederlanders die ooit in de Champions League speelden was Ruud van Nistelrooy verreweg het productiefst. De inmiddels gestopte aanvaller kwam in dienst van PSV, Manchester United en Real Madrid tot 56 goals en achttien assists. Van Persie staat op die lijst vijfde, achter Patrick Kluivert, Roy Makaay en Seedorf. (Tim Vos) <br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen