Countdown naar start CL: zonder recordhouder Seedorf

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen op 18 september, vandaag over negen dagen.

Countdown naar start CL: zonder recordhouder Seedorf

Het hoofdtoernooi van de Champions League vangt dit jaar aan zonder viervoudig winnaar Clarence Seedorf, die deze zomer afscheid nam van het Europese clubvoetbal door voor een Braziliaans avontuur bij Botafogo te kiezen.

Sinds het seizoen 2002/03 maakte Seedorf namens AC Milan negen jaargangen van het miljoenenbal van dichtbij mee. Zijn tijd bij de Rossoneri leverde hem twee eindzeges op, in 2003 en 2007. Door die laatste overwinning zette Seedorf het record van meeste CL-titels op zijn naam. In Milanese dienst bleef zijn teller na zijn laatste wedstrijd van afgelopen seizoen tegen Barcelona (op de foto met Lionel Messi) op 89 CL-duels steken. Seedorf speelde voor Ajax in zijn debuutseizoen 1994/95 op weg naar de eindzege tegen zijn latere club Milan (foto onder) ook al elf wedstrijden. In zijn drieënhalf jaar durende periode bij Real Madrid kwam de middenvelder tot 25 wedstrijden en ook daar legde hij beslag op de belangrijkste Europese prijs voor clubteams.

Met 125 wedstrijden achter zijn naam is Seedorf een van de meest gelouterde voetballers op het hoogste Europese niveau. Tot dusver kwamen alleen Raúl (142 duels, tevens topscorer aller tijden met 71 goals) en Manchester United-veteraan Ryan Giggs (129) vaker in actie. Real Madrid-doelman Iker Casillas (122) zal Seedorf nog dit seizoen gaan overstijgen, terwijl ook Paul Scholes met eenzelfde aantal optredens daartoe in staat moet worden geacht. Van de overige tien leden van de Club van Honderd kan alleen Barcelona-spelmaker Xavi met 120 wedstrijden in de buurt komen van Seedorf. De 32-jarige Spanjaard heeft op dit moment al evenveel CL-seizoenen als de 36-jarige oud-international: dertien. Giggs spant wat dat betreft de kroon met zeventien jaar CL-ervaring (waarvan zestien achtereenvolgende seizoenen), gevolgd door (Scholes (16), de inmiddels gestopte Gary Neville (15) en Raúl (15).

Zoals gezegd is Seedorf nog altijd de speler met de meeste eindoverwinningen achter zijn naam. Andrés Iniesta, Carles Puyol en Víctor Valdés kunnen komend seizoen op gelijke hoogte komen, mochten ze met Barcelona de vierde Europa Cup sinds 2005/06 opeisen. Ook voor Xavi lonkt een vierde eindzege, al moest hij tijdens de eindstrijd in 2006 (2-1, Arsenal) wel vanaf de bank toekijken.

Overigens moet Seedorf in Paolo Maldini zijn meerdere erkennen wat betreft het meemaken van finales. Zijn voormalige ploeggenoot bij AC Milan stond liefst zes keer in een eindstrijd, waarvan hij er drie won. Seedorf stond bij vijf finales in het veld. De enige die hij verloor was die van 2004/05. Liverpool was destijds na penalty's te sterk voor Milan. (Tim Vos) Komend seizoen kunnen ook Víctor Valdés (89) en het Chelsea-trio Petr Cech (87), Ashley Cole (95) en Frank Lampard (88) de grens van 100 duels passeren. <br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen