Countdown naar start CL: succesvol decennium Barcelona

VI telt vanaf vandaag dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen op 18 september, vandaag over tien dagen.

Countdown naar start CL: succesvol decennium Barcelona

Waar Manchester United de Champions League-ranglijst aller tijden (vanaf 1992/93 toen het toernooi om de Europa Cup 1 de wijziging onderging naar de huidige opzet) aanvoert, is Barcelona gerekend over de laatste tien jaar de sterkste ploeg. Die koppositie is eenvoudig verklaard. Sinds het seizoen 2002/03 wonnen de Catalanen drie keer de Champions League.

Met 225 punten uit 104 wedstrijden gaat Barça daarom fier aan kop. Manchester United is met 204 punten in 103 duels en één eindzege minder een goede tweede. De afstand met de gedeelde nummers drie is groot. Zowel Real Madrid als titelverdediger Chelsea behaalden 181 punten in tien seizoenen. Arsenal completeert de topvijf, op de voet gevolgd door AC Milan, dat zowel in 2003 als in 2007 de Champions League op zijn naam schreef. Didier Drogba troost Arjen Robben nadat Bayern München in eigen stadion de meest recente CL-finale na penalty's aan Chelsea moet laten. Real bekleedt ook op de lijst aller tijden de derde plaats, maar Chelsea staat daarop zevende. Waar de Londenaren drie plaatsen stijgen als het om een ranglijst van de tien meest recente CL-seizoenen gaat, daar daalt Bayern München ondanks twee finaleplaatsen van plaats vier naar plaats negen. Internazionale (winnaar in 2009/10 ten koste van Bayern) en Olympique Lyon profiteren van het gezakte Bayern door drie plaatsen winst te boeken.

De eerste Nederlandse club is gerekend over het laatste decennium niet Ajax, maar het in 2004/05 tot de halve finale reikende PSV. Terwijl de Eindhovenaren op korte afstand van AS Roma en Valencia hun vijftiende plaats behouden, zakken de Amsterdammers met 54 punten uit 46 optredens van de veertiende naar de zeventiende plaats. Ajax kende zijn sterkste periode in het miljoenenbal dan ook in de jaren negentig, toen het de Champions League won (in 1995 tegen AC Milan, doelpunt Patrick Kluivert) en een jaar later verliezend finalist was tegen Juventus. (Tim Vos) Tussen haakjes staat de positie op de ranglijst aller tijden.<br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's