Countdown naar start CL: primeur Litmanen in Bernabéu

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen op 18 september, vandaag over zes dagen.

Countdown naar start CL: primeur Litmanen in Bernabéu

Franck Ribéry was op 17 april 2012 met zijn doelpunt tegen Real Madrid de honderdste speler die minimaal tien keer scoorde in de historie van de Champions League. Zes van hen zijn Nederlander: Ruud van Nistelrooy (56 goals), Patrick Kluivert (29), Roy Makaay (29), Robin van Persie (18), Arjen Robben (14) en Clarence Seedorf (11).

Van hen was Arjen Robben de laatste die de dubbele cijfers haalde. Op 21 april 2010 schoot Robben Bayern München in eigen huis langs Olympique Lyon in de halve finale van de Champions League. Die 1-0 overwinning zou de Duitse Rekordmeister een plek in de finale opleveren, omdat ook de return werd gewonnen (3-1). In de CL-eindstrijd was Internazionale echter te sterk: 2-0.

Met zes spelers die minimaal tien keer scoorden hoeft Nederland slechts zes landen boven zich te dulden. Brazilië spant de kroon met dertien spelers, gevolgd door Spanje (12), Frankrijk (9), Engeland (8), Italië (8) en Argentinië (7). Fernando Redondo probeert Jari Litmanen de doorgang te beletten tijdens Real Madrid-Ajax (0-2) op 22 november 1995. De primeur was in 1995 voor Finland, toen Jari Litmanen Ajax op een 1-0 voorsprong schoot in Santiago Bernabéu. Het doelpunt van de Finse middenvelder zou Ajax op weg helpen naar de memorabele 2-0 overwinning op Real Madrid in de groepsfase van de Champions League.

Een seizoen later kwamen er met Alessandro Del Piero, Marco Simone en George Weah drie spelers bij die de grens van tien goals overschreden. Del Piero zou Litmanen, die in totaal 23 keer scoorde, in het seizoen 1997/98 passeren als all-time topscorer van het toernooi.

De huidige CL-topscorer aller tijden Raúl (71 goals) bereikte de mijlpaal van tien treffers tijdens de jaargang 1998/99 met een doelpunt tegen het Oostenrijkse Sturm Graz, dat met 6-1 op de broek kreeg van Real Madrid. Op 24 mei 2000 zou de Spanjaard zich bovenaan de eeuwige lijst van doelpuntenmakers schieten, toen hij in de finale tegen Valencia de eindstand op 3-0 bepaalde. (Tim Vos) <br /><br /><br />

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen