Countdown naar start CL: scorende verdedigers in finale

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen op 18 september, vandaag over vijf dagen.

In de afgelopen twintig finales van de Champions League kwam het slechts vijf keer voor dat een verdediger een doelpunt maakte. Opvallend genoeg was één van dat vijftal de eerste speler ooit die in de eindstrijd van het miljoenenbal scoorde. Drie van hen werden buiten Europa geboren.

De in Ivoorkust geboren Basile Boli bezorgde Olympique Marseille op 26 mei 1993 de eerste eindzege ooit in het belangrijkste bekertoernooi voor Europese clubteams. De voormalige Franse international kopte twee minuten voor rust een hoekschop van Abedi Pelé achter AC Milan-doelman Sebastiano Rossi.

Sindsdien stonden er 42 verschillende namen op het scorebord tijdens een Champions League-finale, waarvan er dertien buiten Europa ter wereld kwamen. Didier Drogba was op 19 mei jongstleden de laatste trefzekere niet-Europese finalist (zie kader onder) en de tweede die op Ivoriaanse grond ter wereld kwam. De 34-jarige spits trok twee minuten voor het laatste fluitsignaal de stand gelijk tegen Bayern München. De Londenaren zouden uiteindelijk zegevieren na penalty's. De laatste verdediger die in de laatste en beslissende wedstrijd van het CL-seizoen scoorde was Juliano Belletti, eveneens geen Europeaan. De Braziliaanse rechtsback bezorgde Barcelona in 2006 de eerste CL-overwinning in de clubhistorie door vanuit een moeilijke hoek Arsenal-keeper Manuel Almunia, in het veld gekomen door de met rood weggestuurde Jens Lehmann, door de benen te schieten.

Arsenal-verdediger Sol Campbell had The Gunners in datzelfde duel nog op voorsprong gezet door een vrije trap van Thierry Henry achter Víctor Valdés tegen de touwen te koppen. Ook Paolo Maldini en de Braziliaan Lúcio scoorden bij een dood spelmoment. De doelpunten van het duo waren niet voldoende voor een trofee. Maldini verloor in 2005 met AC Milan in de penaltyserie van Liverpool, terwijl Lúcio in 2002 met Bayer Leverkusen niet was opgewassen tegen Real Madrid (1-2).

Van de 37 doelpuntenmakers die niet in de achterhoede stonden tijdens een CL-finale, zijn er acht spelers die twee goals voor hun rekening namen. Lionel Messi was in 2011 de laatste die zich bij dat selectie rijtje voegde, door Barcelona tegen Manchester United op een 2-1 voorsprong te zetten. (Tim Vos) <br /><br /><br />