Countdown naar herstart CL: revival Celtic & Galatasaray

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de herstart van het 21ste Champions League-seizoen op 12 februari, vandaag over vijf dagen.

Countdown naar herstart CL: revival Celtic & Galatasaray

Met de achtste finaleplaatsen van Celtic en Galatasaray hebben Schotland en Turkije hebben voor het eerst sinds vijf jaar weer een club bij de laatste zestien van de Champions League.

Vooral de aanwezigheid van Celtic mag gezien de loting verrassend worden genoemd. In Groep G, die verder bestond uit Barcelona, Benfica en Spartak Moskou, begon de Schotse kampioen als grote underdog aan het Champions League-seizoen.

Vooraf werd Benfica gezien als de verwachte nummer twee achter Barcelona, maar de ploeg van manager Neil Lennon troefde de Portugese topclub af. Opmerkelijk genoeg voltrok zich 2006/07 en 2007/08 eenzelfde scenario, toen Celtic zich ook al voor de achtste finales plaatste ten koste van Benfica. En dus reikten The Bhoys in zeven deelnames al drie keer tot de knock-outfase. Raúl en Galatasaray-verdediger Capone strijden om de bal in de heenwedstrijd van de kwartfinale in 2000/2001 tussen Galatasaray en Real Madrid. Op de achtergrond Steve McManaman. Ook Galatasaray overleefde voor de derde keer de eerste groepsfase van de Champions League. De laatste keer dat dat gebeurde dateert echter alweer van 2001/02. De Turkse topclub strandde dat jaar in de tweede groepsfase. Een seizoen eerder eindigde de opmars van Cimbom zelfs pas in de kwartfinale.

Destijds kreeg Galatasaray met Real Madrid de titelhouder tegenover zich. Na een 3-2 thuiszege in het eigen Ali Sami Yen-stadion, bleek de Koninklijke twee weken later tijdens de return in Santiago Bernabéu echt een maatje groot. Door twee doelpunten van Raúl en één van Iván Helguera droop de Turkse UEFA Cup-winnaar van een seizoen eerder af met een 3-0 nederlaag.

Waar Gheorghe Hagi en Mário Jardel elf jaar terug golden als de grote vedetten, heeft Galatasaray met Didier Drogba en Wesley Sneijder nu twee nieuwe sterren van internationale allure binnengehaald. Onder hun aanvoering hopen de Turken in hun elfde CL-deelname op nieuwe Europese successen. Schalke 04 moet op 20 februari en 12 maart het eerste slachtoffer van Galatasaray's dadendrang worden. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen