Countdown naar start CL: schitterend moyenne Messi

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen op 18 september, vandaag over vier dagen.

Countdown naar start CL: schitterend moyenne Messi

Lionel Messi is op de lijst van meest waardevolle spelers aller tijden in de Champions League inmiddels opgeklommen naar plaats vier. De Argentijnse sterspeler van Barcelona scoorde 51 keer en gaf veertien assists in de Champions League.

Messi deelt de vierde stek met Ryan Giggs, die in zestien seizoenen voor Manchester United 27 keer scoorde en 38 keer aangever was. Alleen Raúl, Thierry Henry en Ruud van Nistelrooy staan hoger genoteerd dan het tweetal. Het trio komt dit CL-seizoen echter niet in actie en moet vrezen voor een opmars van de Argentijn, die de afgelopen twee jaargangen goed was voor 26 doelpunten in 24 wedstrijden.

Als de pas 25-jarige Messi zijn indrukwekkende moyenne handhaaft, dan komt het aantal van topscorer aller tijden Raúl (71 goals) zeker binnen handbereik. De niet meer actieve Ruud van Nistelrooy staat nog tweede met 56 doelpunten op de topscorerslijst, maar heeft nog slechts een voorsprong van vijf treffers op Messi. Op de MVP-lijst bedraagt de afstand tussen Messi en Raúl nog 31 punten, omdat de Spanjaard ook nog 25 assists gaf, elf meer dan Messi tot nu toe deed. Andrés Iniesta heeft op aangeven van Mes<b></b>si de 2-0 gemaakt in de halve eindstrijd van vorig seizoen tegen de latere winnaar Chelsea. Van de dit seizoen verder nog actieve spelers hoeft Messi geen directe concurrentie te verwachten voor een plek op het podium van de MVP-lijst. Giggs staat weliswaar nu nog op gelijke hoogte, maar zijn recente productie staat in schril contrast met die van de Argentijn. In de afgelopen twee seizoenen was de 38-jarige Welshman bij slechts negen treffers van Manchester United betrokken.

Cristiano Ronaldo was sinds de zomer van 2010 goed voor zestien goals en zeven assists in het miljoenenbal, maar de afstand met Messi bedraagt inmiddels elf punten, omdat de Argentijn zoals gezegd goed was voor 26 goals en bovendien acht keer een ploeggenoot met succes in stelling bracht.

Met Messi, Giggs en Ronaldo zijn meteen de enige drie nog actieve spelers genoemd die voor aanvang van het nieuwe seizoen bij de tien meest waardevolle CL-spelers aller tijden horen. De bij Real Madrid op een zijspoor belande Kaká staat veertiende, op de voet gevolgd door Paris Saint-Germain-aanvaller Zlatan Ibrahimovic en Chelsea-middenvelder Frank Lampard.

Verder horen ook Karim Benzema (Real Madrid), het Manchester United-duo Wayne Rooney en Paul Scholes, de Barcelona-middenvelders Xavi en Cesc Fabregas en de Bayern-aanvallers Mario Gomez en Franck Ribéry bij de vijftig hoogst genoteerde spelers. Robin van Persie is de beste actieve Nederlander op de 55ste plaats. Arjen Robben volgt hem op twee punten en is vooralsnog 62ste. (Tim Vos) Positie op de volledige MVP-lijst aller tijden. Spelers die dit seizoen niet uitkomen in de Champions League zijn dus meegerekend.

Bekijk hier al onze video's