Countdown naar start CL: Jonas in kielzog van Makaay

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de start van het 21ste Champions League-seizoen, dat over één dag begint.

Valencia-aanvaller Jonas was op 1 november 2011 de laatste en 23ste speler die binnen één minuut een doelpunt maakte in de Champions League. De 28-jarige Braziliaan scoorde zelfs zo snel tegen Bayer Leverkusen dat het even leek alsof hij het record van Roy Makaay uit de boeken had geschoten.

Makaay opende in 2006/07 namens Bayern München al na 10,12 seconden de score in de achtste finale tegen Real Madrid (foto onder). Ook Jonas was al na tien tellen trefzeker. Nader onderzoek van de UEFA wees echter uit dat zijn inzet 48 honderdste van een seconde later over de doellijn verdween dan die van Makaay.

Andreas Möller was op 13 september 1995 de allereerste speler die in de eerste minuut doel trof. Zijn goal na 37 seconden hielp Borussia Dortmund echter geen steek verder, want Juventus won het groepsduel uiteindelijk met 3-1. Twee maanden later volgde de Griek Alexis Alexoudis Möller al op als snelste doelpuntmaker door na 28,46 seconden de 1-0 te maken tijdens Panathinaikos – Aalborg BK (2-0). <br /><br /> Ruim twee jaar later was Old Trafford het decor van het nieuwe record, toen Alessandro Del Piero na ruim 28 seconden Manchester United-doelman Peter Schmeichel passeerde. Het doelpunt van de inmiddels voor Sydney FC voetballende Italiaan was niet voldoende voor een overwinning. United zou door goals van Teddy Sheringham, Paul Scholes en Ryan Giggs de zege opeisen in de groepswedstrijd (3-2).

Del Piero mocht zich vervolgens vier seizoenen lang de snelste doelpuntenmaker ooit in het miljoenenbal noemen, totdat Arsenal-middenvelder Gilberto Silva in het Philips Stadion met twintig tellen op de klok het eerste CL-doelpunt van zijn loopbaan maakte. De vroege goal luidde een vervelende avond in voor PSV, dat met 4-0 op de broek kreeg van The Gunners.

Vierenhalf jaar later raakte Gilberto Silva zijn record kwijt aan Makaay, die het tot op de dag van vandaag nog altijd in bezit heeft. Behalve Makaay scoorden ook de Nederlanders Clarence Seedorf, Andy van der Meyde en Mark van Bommel ooit binnen één minuut (zie onderstaand kader). Paolo Maldini is nog altijd de enige speler die in een finale (2004/05, AC Milan-Liverpool) voor het verstrijken van de eerste minuut trefzeker was. (Tim Vos) <br /><br /> * Club waar de speler voor actief was.