Countdown naar herstart CL: Barcelona verdringt United

VI telt dagelijks met een opmerkelijke statistiek af naar de herstart van het 21ste Champions League-seizoen op 12 februari, vandaag over twee dagen.

Countdown naar herstart CL: Barcelona verdringt United

Manchester United is door de uitschakeling in de groepsfase tijdens vorig seizoen verdrongen naar de tweede plaats op de ranglijst aller tijden van knock-outduels in de Champions League. Barcelona moest The Red Devils lange tijd voor zich dulden, maar eiste de koppositie op door vorig seizoen tot de halve finale te reiken.

United waande zich aan het begin van de vorige editie van het miljoenenbal nog veilig op de ranglijst van knock-outwedstrijden met een voorsprong van zeven punten op Barça. Die verdween echter als sneeuw voor de zon toen Benfica en FC Basel United tot de Europa League veroordeelden.

Barcelona plaatste zich in een poule met AC Milan, Viktoria Plzen en BATE Borisov wél overtuigend voor de achtste finales en kreeg zo de gelegenheid het gat met Manchester United te overbruggen. Daar slaagde de succesploeg van trainer Pep Guardiola glansrijk in. Hoewel de latere winnaar Chelsea in de halve eindstrijd te sterk bleek (1-0, 2-2), had Barcelona op weg naar de laatste vier tien punten vergaard door Bayer Leverkusen en AC Milan (foto) uit te schakelen. Door de fatale 2-2 in de return tegen Chelsea kwam het puntenaantal van de Catalanen in knock-outwedstrijden op precies honderd, vier meer dan de 96 van United.

Overigens zal de strijd om de koppositie voorlopig nog wel beperkt blijven tot de huidige koplopers van de Engelse en de Spaanse competitie. Nummer drie Bayern München heeft 84 punten, Real Madrid volgt met 83 punten.

Ook op de ranglijst aller tijden over álle wedstrijden van het CL-hoofdtoernooi vormen Barcelona, United, Bayern en Real de topvier. En ook in die rangschikking loopt de koppositie van Manchester United (354 punten) gevaar. Barcelona is tot op vijf punten genaderd, Real heeft elf punten achterstand.

Een vroege uitschakeling zou de club van manager Sir Alex Ferguson de kop kunnen kosten. Met de dubbele confrontatie tegen Real Madrid staan er op 13 februari en 5 maart wat dat betreft meteen twee cruciale ontmoetingen op het programma waarbij één ploeg uit de top-vier sowieso dit seizoen afscheid dient te nemen van het Europese podium. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen