Willem II verstiert feestje ter ere van 70 jaar De Graafschap

Willem II weet na een paar mindere weken weer wat winnen is. Het elftal van Peter Maes boekte vrijdagavond op De Vijverberg een soevereine zege op De Graafschap, mede door een wereldgoal van Ringo Meerveld. Roda JC Kerkrade won ook en is minstens tot zondagmiddag de nieuwe nummer twee in de Keuken Kampioen Divisie.

De Graafschap
0 - 2
Willem II
Willem II

Thijs Oosting zette de Tilburgse ploeg al heel snel op voorsprong. In de negende minuut was hij alert nadat Nick Doodeman niet had weten te scoren. In de rebound lukte het Oosting dus wél. De thuisploeg voor rust ook een goede kans, David Flakus Bosilj stelde Joshua Smits stevig op de proef. De sluitpost had een prachtige reflex in huis.

Ook in de tweede helft was er een snelle goal voor de koploper, die het feest ter gelegenheid van 70 jaar De Graafschap flink verstierde. Meerveld maakte er drie minuten na rust 0-2 van in Doetinchem, en dat met een prachtige streep vanaf dik twintig meter. De Superboeren probeerden er van alles aan te doen, maar misschien waren ze ontmoedigd door de granaatinslag van de jonge middenvelder van Willem II.

De zege kwam in elk geval niet meer in gevaar. De Tricolores staan nu zeven punten voor op Roda JC en acht op ADO Den Haag, maar die ploeg speelt zondag nog thuis tegen FC Den Bosch. De Graafschap blijft vierde, het team van Jan Vreman moet voorlopig de rol lossen als het gaat om directe promotie.

Roda JC Kerkrade
4 - 1
FC Dordrecht

Roda JC kwam na een kleine twintig minuten op 1-0 door Rodney Kongolo, met een fraaie uithaal opende hij de score. Dordrecht, bezig aan een uitstekend seizoen, zag een gelijkmaker even later worden afgekeurd vanwege buitenspel. Calvin Raatsie, de doelman van de Limburgers, redde op een fraai schot van Ilias Sebaoui. Zodoende ging het team van Bas Sibum met een kleine voorsprong rusten.

In Kerkrade kon na de thee snel weer gejuicht worden. Arjen van der Heide besloot een fraaie actie met een poging die door de Dordtse doelman maar matig verwerkt werd. Vaclav Sejk profiteerde en maakte er 2-0 van. Uit het niets kwam Dordrecht terug in de wedstrijd. Een piekfijn passje van Mathis Suray zette Shiloh 't Zand vrij voor het doel en hij scoorde: 2-1.

De beslissing viel in de slotfase. De Schapenkoppen gooiden alle trossen los en lieten heel veel ruimte achterin. Voor de fanatieke tribune was een Duits duo verantwoordelijk voor de 3-1: een piekfijn assistje van Maximilian Schmid, een intikker voor winteraanwinst Joey Müller. Toen openden de sluizen helemaal: Müller schoot er meteen nog maar een goaltje achteraan en bepaalde de eindstand zo op 4-1. Roda begint het canrnavalsweekend als de nieuwe nummer twee.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 2
FC Eindhoven

Laatkomers zullen spijt gehad hebben in Breda, waar NAC een vliegende start nam tegen FC Eindhoven. Al in de vijfde minuut opende Dominik Janosek de score met een fraaie vrije trap. De bezoekers van de Aalsterweg hadden in het eerste bedrijf wel de mogelijkheden om gelijk te komen: Evan Rottier, Luuk Wouters en Joey Sleegers kwamen in de buurt. Voor rust verschalkte Janosek doelman Jorn Brondeel andermaal: 2-0.

August Priske was een kwartier voor tijd de man die de blauw-witten weer terug in de wedstrijd bracht. De Deense spits kroop voor zijn tegenstander en tikte bij de eerste paal binnen langs goalie Roy Kortsmit. Even later maakte hij zelfs zijn tweede. Dat frustreerde het publiek in het Rat Verlegh Stadion, dat met bekertjes smeet: staken dus. In het vervolg gebeurde er ondanks een reuzenkans niets meer aan de stand: 2-2, een carnavalsdeceptie voor de Parel van het Zuiden.

Jong PSV
Jong PSV
3 - 0
FC Emmen
FC Emmen

De misère voor de degradant blijft maar komen. Nu ging de ploeg op De Herdgang pijnlijk onderuit tegen de beloften van PSV. De mannen van Fred Grim begonnen in Eindhoven nog redelijk, maar kwamen halverwege de eerste helft op een grote achterstand. Koen Jansen poeierde de bal in de kruising voor de eerste goal.

De jongens van Wil Boessen lieten niet los nu ze zich hadden vastgebeten. Tygo Land vergrootte de voorsprong luttele minuten na het openingsdoelpunt. Emmen kreeg de comeback niet voor elkaar, ook omdat Armel Bella-Kotchap zijn rentree maakte. Land maakte er in blessuretijd zelfs nog 3-0 van. De Drentse formatie zal er een behoorlijk karwei aan krijgen om de play-offs om promotie nog te halen.

Telstar
Telstar
3 - 2
Helmond Sport

Telstar is hekkensluiter-af. Het duo Anthony Correia – Ulrich Landvreugd heeft tot het eind van het seizoen de eindverantwoordelijkheid in Velsen-Zuid, waar Mike Snoei maandag de laan uit werd gestuurd, tegen de clubcultuur bij de Witte Leeuwen in. Martijn Kaars maakte nog gelijk namens de Brabanders, maar een tweede treffer van Youssef El Kachati en eentje van Christos Gioussis zorgden voor grote vreugde in het 711 Stadion. Doelman Ronald Koeman jr. deelde mee in het feest: hij stopte een strafschop van Kaars. Alvaro Marin maaktel vlak voor tijd wel nog 3-2.