Waterballet wordt spektakelstuk: Willem II wint dankzij Grieks geweld

Fortuna Sittard en Willem II hebben een spektakelstuk gemaakt van de eerste Eredivisie-wedstrijd van deze zondag. De Tilburgers grepen in Limburg de tweede overwinning van het seizoen mede door twee goals van Vangelis Pavlidis, die nu weer topscorer van de Eredivisie is.

Fortuna Sittard
2 - 3
Willem II
Willem II

Dat er zoveel goals vielen te bewonderen in Sittard, mocht gezien de omstandigheden vlak voor de wedstrijd een klein wonder heten. Door de hevige regenval waren grote delen van het veld onder water gelopen, maar een klassiek waterballet werd de ontmoeting tussen Fortuna en Willem II niet. Naarmate de wedstrijd vorderde werd het veld iets beter bespeelbaar.

Dat het na een kwartier stopte met regenen, droeg daar zeker aan bij. Kort daarna opende Fortuna ook de score. Nadat Rasmus Karjalainen in de vijfde minuut nog in het zijnet had geschoten, was het in de achttiende minuut wel raak toen Amadou Ciss bij een counter Vitalie Damascan bereikte. De Moldavische spits maakte met een fraaie stift zijn eerste Eredivisie-goal.

Willem II had zich tot dan toe nauwelijks aan het front gemeld, maar draaide de score binnen tien minuten volledig om. Eerst kopte Marios Vrousai fraak raak uit een voorzet van Fernando Lewis, vijf minuten later ging de bal op de stip nadat Pavlidis onderuit werd gehaald door Grégoire Amiot. De Griek ging zelf achter de bal staan en zette Aleksei Koselev op het verkeerde been.

Vangelis Pavlidis benutte een penalty en maakte nu vier van de zes Eredivisie-treffers voor Willem II. Zijn landgenoot Vrousai maakte de ander. Clint Leemans schoot namens PEC in eigen doel.

Het betekende alweer de derde competitiegoal van Pavlidis, die na de eerste speelronde ook al topscorer was door zijn twee doelpunten tegen PEC Zwolle (1-3). Vorige week kon de Griekse spits een 2-0 nederlaag tegen Vitesse niet voorkomen, maar nu zette hij ook zijn handtekening onder de tweede zege van Willem II. Vlak voor rust kopte hij helemaal vrijstaand raak uit een corner.

Tegen dat Griekse geweld was Fortuna niet bestand, al deed de thuisploeg zes minuten na rust wel iets terug op jacht naar de eerste zege. Weer was het Damascan die scoorde, ditmaal door een voorzet van Mica Pinto knap achter Timon Wellenreuther te werken. Voor rust had de doelman van Willem II nog uitstekend gered op een afstandsschot van Ciss, die na rust tevergeefs om een penalty vroeg.

Fortuna was daarna nog enkele keren dicht bij de gelijkmaker. Zo haalde Freek Heerkens een bal van de lijn en rook Damascan met een schot in het zijnet aan een hattrick. Damil Dankerlui raakte tussendoor de kruising met een fraaie uithaal, maar kon niet verhullen dat Willem II steeds verder werd teruggedrongen. De Tilburgers hielden echter stand en staan nu op zes punten. Fortuna heeft er pas één.

Zo zag het veld er voorafgaand aan de wedstrijd uit.