Heracles druipt gefrustreerd af na duel vol VAR-ergernissen

In een duel waarin de VAR en scheidsrechter Kevin Blom de echte hoofdrolspelers waren, hebben Fortuna Sittard en Heracles Almelo elkaar in evenwicht gehouden. Dat is vooral een gewonnen punt voor Fortuna, bij Heracles was de frustratie groot.

Fortuna Sittard
1 - 1
Heracles Almelo

'We gaan niet veel veranderen en zullen ook in dezelfde opstelling gaan spelen', zei Heracles-trainer Frank Wormuth vrijdag tijdens een persmoment. Als de Duitser Pinokkio was geweest, had hij met een flinke neus rondgelopen. Liefst vier wijzigingen voerde Wormuth namelijk door voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Mauro Júnior, Mats Knoester, Robin Pröpper en debutant Orestis Kiomourtzoglou verschenen in de basis.

De wijzigingen pakten overigens prima uit. Fortuna, dat als Heracles vorige week met 4-0 verloor, had in het zeer matig gevulde stadion in Sittard weinig in te brengen. Jorrit Smeets verprutste een open kopkans, maar verder was het Heracles dat de klok sloeg. Vooral de van PSV gehuurde Mauro had er zin in bij Heracles en leek in de veertiende minuut ook de score te openen. Cyriel Dessers combineerde fraai met Alexander Merkel en gaf laag voor richting Mauro, die de bal tegen de touwen tikte.

Heracles was het doelpunt al aan het vieren, toen scheidsrechter Kevin Blom naar het scherm werd geroepen door de VAR. Er was namelijk minimaal contact tussen Dessers en een verdediger van Fortuna en tot frustratie van Heracles zag Blom er een overtreding in, waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Gek genoeg greep de VAR vlak voor rust niet in toen Branislav Ninaj met gestrekt been een zware overtreding beging op Merkel en Blom slechts geel trok.

Ook in de tweede helft kon Fortuna eigenlijk geen vuist maken. Het was wachten op de 0-1 voor Heracles en die viel in de 59ste minuut. Mo Osman zette Silvester van der Water met een splijtende pass oog in oog met doelman Alexei Koselev en de aanvaller bleef erg rustig: 0-1. Het was voor Van der Water, die bezig is aan zijn tweede seizoen bij de Almeloërs, zijn eerste doelpunt ooit in de Eredivisie.

Dessers had in de 67ste minuut de 0-2 op zijn voet, maar schoot tegen de paal. Uit de rebound leek Merkel alsnog te scoren, maar Ninaj voorkwam dat met een spectaculaire sliding. Fortuna had aan de andere kant niet de kwaliteit om echt aanspraak te maken op de gelijkmaker, maar toch viel die bijna in de derde minuut van de extra tijd toen Felix Passlack de lat teisterde met een pegel van afstand.

Waar het na de pech van Passlack 0-1 leek te blijven, kreeg Fortuna toch wat het wilde. In de vierde minuut van de extra tijd kwam een voorzet tegen de arm van Mauro en wees Blom naar de stip. De VAR zag geen reden tot ingrijpen en Mark Diemers maakte geen fout vanaf elf meter: 1-1. Zo staan Fortuna en Heracles na twee duels ieder op één punt in de Eredivisie.